Aktywne Wpisy
tcp-protocol +122
Tyle się ostatnio naczytałem nagonki na psiarzy, że aż pomyślałem sobie "kurde no nie, przesada". I wiecie co spotkało mojego syna dzisiaj podczas spaceru? Psiara z psieckiem u-----a mi syna bo ten śmiał bez słowa bez zaczepki mijać ją na rowerze na alejce w parku. Podczas próby zatrzymania i wytłumaczenia, że teraz proszę o dane, książeczkę szczepień po prostu sobie poszła i kazała jej nie zaczepiać i dać spokój. Na szczęście się
źródło: IMG-20251020-WA0003
Pobierz
KapralKing2 +2
Jakie konkretnie zmiany prawne winny być według was wprowadzone? Z tego co patrzę po necie w innych państwach to te proponowane a więc agresywne rasy zakazane, przymus rejestracji oraz oc nie przełożyły się na jakiekolwiek ograniczenie liczby hospitalizacji w krajach gdzie takie zmiany wprowadzono. #psy #psiarze

Tytuł: Czarnobylska modlitwa. Kronika przyszłości
Autor: Swietłana Aleksijewicz
Gatunek: reportaż
ISBN: 9788380496859
Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆
Oddanie głosu drugoplanowym uczestnikom wiadomych zdarzeń wydawało się bardzo dobrym pomysłem, zresztą cały tytuł wobec oficjalnych komunikatów i technicznego podejścia do awarii w Czarnobylu jest bardzo zdystansowany. Do tego próżno szukać tytułu o takim spektrum i nacechowaniu emocji jak w "Czarnobylskiej modlitwie", niektóre fragmenty mocno zapadają w pamięć.
Szkoda tylko, że to wszystko ginie we wręcz absurdalnej formie poszczególnych ludzkich "głosów". Urywane zdania, pełne wielokropków miały zapewne jeszcze bardziej wpłynąć na emocjonalnośc wypowiedzi - niestety nastąpiło tu przegięcie w drugą stronę, co sprawiło w moim przypadku to, że bardzo męczyłem się z tą książką. Inną kwestią jest to, że tytuł można było spokojnie skrócić o połowę, bez żadnej dramatycznego spadku jego jakości - czytanie co 10-15 stron podobnego zdarzenia czy opinii jest tu niestety bardzo powszechne.
Nie mogę również za bardzo przeboleć tego, że to tytuł o bardzo mocnej wymowie antynuklearnej i antyinżynieryjej (czy może antytechnicznej, sam nie wiem, które określenie tutaj lepiej pasuje), ale to już temat na dyskusję dla freaków.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czarnobyl #ksiazki #reportaz
źródło: comment_1640808701J0Allrd9dAoACA6yQ9NSA9.jpg
Pobierz@user48736353001: podzielam tę opinię
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.4 / 10) (11 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-01-01 12:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: reportaż, literatura
Nie
Komentarz usunięty przez autora