Aktywne Wpisy
plusem-wyklety +125
Wczoraj chciałem zamarynować mięso. Po otwarciu smród. Obślizgłe. Przebarwienia, których zdjęcie nie oddaje. Innymi słowy. #biedronka sprzedaje popsute mięso z ważnym terminem do spożycia. Druga paczka to samo. I to nie pierwszy raz kiedy mięso w biedrze kupiłem popsute mimo nie przekroczenia terminu do spożycia. I nie piszę tego pod kątem kalafiorów i urywania liści. W tym dyskoncie to norma. Przebarwienia na surowych mięsach. Napuchnięte już paczki gazami (zalecam zwracać na to
troglodyta_erudyta +292
Polacy są tak agresywni a to dlatego że nie ma słońca
Nieomal przez siedem miesięcy w roku a lato nie jest gorące
Tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
Nieomal przez siedem miesięcy w roku a lato nie jest gorące
Tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy
Także drogi @LolsLols , oraz wszyscy na tagu #keto , którzy chcieliby się dowiedzieć o tym:
- skąd brać wiedzę,
- skąd brać przepisy,
- gdzie się realizować,
- jak praktycznie wygląda dieta keto,
- etc.
jest to wpis, który dedykuję wam właśnie :)
*
1. SKĄD BRAĆ WIEDZĘ NA TEMAT KETO?
Według mnie najlepiej zacząć od:
- playlisty KetoKocura pt. Wiedza - sam od tego zaczynałem; KetoKocury są dość specyficzne, ale dobrze wykładają podstawy podstaw
- kanał YouTube dietetyka Mateusza Ostręgi oraz jego osoba w ogóle (ostatnio wydał książkę)
- kanał YouTube Dobropolskiego oraz jego osoba w ogóle (również ostatnio wydał książkę)
- warto się również uzbroić w książkę "Ketogeniczna Biblia"
Z amerykańskich YouTuberów polecam:
- kanał Doktora Berga
- kanał Thomasa DeLauera, daję tu link do świetnego podsumowania wstępu do keto
*
2. SKĄD BRAĆ PRZEPISY KETOGENICZNE?
Tutaj od razu odpowiem, że tego jest tyyyle w Internetach, że aż ciężko się połapać. Najlepiej pooglądać sobie YouTube, zastanowić się czego się chce i próbować. Ja też bardzo obserwuję ten tag, czyli #keto , i jak coś dobrego jest, to eksperymentuję. Dzięki temu ostatnio miałem szasnę zrobić super pieczywko w sam raz na szarpaną wieprzowinę.
Oprócz tego lubię też kanał YouTube TopGar, bo tam jest dużo fajnych pomysłów, które można sobie lekko przerobić i mamy keto. Moje dwa faworyty to:
- Philly cheesesteak - pokochasz ją
- Pulled pork, czyli SZARPANA WIEPRZOWINA
No i obligatoryjnie polecam kanał Keto Kucharza, gdzie znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów, które mi ratowały tyłek, gdy się adaptowałem ;) (ale o ketobułeczkach jeszcze tu zdążymy porozmawiać).
A tutaj, dosłownie chwilę wcześniej, użutkowniczka @jxvbqw zapytała o przespiy i od razu @luk04330 polecił:
*
3. SKĄD BRAĆ PRODUKTY KETOGENICZNE?
- mąkę migdałową kupuję na allegro od użytkownika RxONE
- różne inne bajery, czasami słodycze itd. biorę ze sklepu GuiltFree.pl
- no i oczywiście robię tez zakupy na sklepie KetoKocura, czyli na PodKeto.pl
- elektrolity (jako, że się odchudzam i potrzebuję uzupełniać, bo schodzą wraz z tłuszczem i wodą) biorę od Dobropolskiego ... i jeśli macie wybór, to polecam bardziej te w kapsułkach, bo ja kupiłem rozpuszczalne i tak średnio mi smakują, ale się przemęczę :P (następne na bank wejdą w kapsułkach)
Poza tym osobiście uważam, że keto się robi przede wszystkim (kolejność według priorytetów):
- na rynku, gdzie kupuje się swojskie jaja oraz warzywa,
- u rzeźnika (nie jakimś mięsnym, ale w sklepie, gdzie można dostać dziczyznę),
- w sklepie spożywczym (ale to ostatnie na liście).
W Lidlu mają super mieszanki orzechów no i przede wszystkim solone orzechy macadamia :). Drogie są, ale za kilogram wychodzi tak samo jakbyś brał np. od KetoKocura, a masz pod ręką. Jedna paczka ma 900kcl. To były moje ketobomby xD
No i w załączniku dałem jeszcze ciekawy spis produktów ketogenicznych :)
*
4. JAK ROBIĆ BUŁKI KETOGENICZNE?
Nie ukrywam, że jedną z moich pierwszych zagwozdek było nauczenie się robienia bułek. Podchodziłem pod 2-3 rodzaje, a zaczynałem od KetoKocura (które uważam za takie sobie :P). Skończyłem na bułeczkach od Keto Kucharza:
https://youtu.be/COP1rXtE7qw
Jest to póki co mój "Święty Graal" pieczywa. Nie dość, że robi się to szybko to i jeszcze łatwo, a smakuje niemalże identycznie jak zwykła bułka :). Jeszcze dodatkowo robię sobie tak, że przygotowuję od razu ciasto na 60 sztuk (tak, tak, dokładnie :P) - wychodzi z 1kg mąki migdałowej xD (mielę to wszystko mikserem w specjalnym, dedykowanym, wiaderku na farbę, bo tyle tego jest; żałuję nawet, że nie mam wiertarki z mieszadłem, bo by bardzo pomogła, więc męczę się ze zwykłym mikserem xD). Wypieczone bułki studzę i potem mrożę. Starcza mi to na 1-2 miesiące i mam spokój, gdyż są bardzo syte. Jeśli wiem, że następnego dnia chcę zjeść bułeczkę/bułeczki, wyjmuję je wieczorem na blat i następnego dnia są gotowe do spożycia (choć, wiadomo, nie tak smaczne jak od razu po wypieku; takie od razu po wypieku wchodzą IDEALNIE na keto-burgera :P ).
Wiem też, że jeszcze Keto Kucharz udoskonalił swój przepis, więc nowsza wersja jest tutaj, ale tej nie robiłem, więc się nie wypowiem:
https://youtu.be/N3hNe_0v5M4
*
5. JAK DOBRZE PRZEJŚĆ ADAPTACJĘ... >WEDŁUG MNIE< ?:
Osobiście nie jestem fanem adaptacji jednomiesięcznej. Zajmuję się m.in. zarządzaniem i organizacją, siedzę w temacie rozwoju osobistego i uważam, że takie "rzucenie się" na keto i rewolucyjna zmiana swojego stylu życia może przynieść nam więcej szkód niż pożytku. W zamian za to proponuję coś innego, czyli:
KETO-SZKICE
Czym są według mnie Keto-Szkice? To takie zwykłe przygotowanie się do potencjalnego keto, swego rodzaju trening diety ketogenicznej. Spróbowanie sobie keto w ramach eksperymentu, sprawdzenie czy nam to przypasi czy nie. Co wtedy robimy?
Zakładamy sobie jakie ramy czasowe nas interesują (proponuję od 1 do 3 miesięcy) i w tym czasie nie zmieniamy nic-a-nic z naszego obecnego żywienia, a jedynie chcemy spróbować:
- 3 keto-śniadań,
- 3 keto-obiadów,
- 3 keto-kolacji.
W okresie tym również motzno polecam, aby spróbować zrobić sobie chociaż jeden rodzaj ketobułek (wiadomo - bez pieczywa się nie najesz :P).
Nie musi być jedno po drugim. Chodzi po prostu o to, żeby w założonym czasie spróbować wyżej wymienionych posiłków (najlepiej niech każdy będzie różny).
Oprócz tego polecam poświęcić czas na takie zagadnienia jak:
- wiedza,
- stworzenie potencjalnej listy zakupowej,
- stworzenie swojej własnej książki kucharskiej z przypisami (ja mam segregator, tutaj u nim trochę więcej mówię )
- kupno wagi kuchennej (jeśli nie macie; koszt około 35-40zł; ja mam taką i polecam :) )
- ściągnięcie, skonfigurowanie, zapoznanie i polubienie się z aplikacją Fitatu :)
- opcjonalnie - spróbowanie 3 keto-deserów
- opcjonalnie - spróbowanie 3 keto-przekąsek (np. chipsy serowe, frytki z selera etc.)
- opcjonalnie - spróbowanie 3 keto-kaw (np. ze śmietanką 36% a'la cappucino, booletproof etc.)
Keto-Szkice uważam za czas eksperymentów i "próbowania na sucho", czyli bez świadomości, że "to teraz jest keto i albo będzie ketoza albo koniec świata". Dzięki takiemu treningowi raz, że lepiej się przygotujemy od strony organizacyjnej, a dwa, że wasz organizm też bankowo lepiej się przystosuje (przynajmniej wstępnie). Uważam, że takie podejście bardzo ułatwia właściwą keto-adaptację :)
Co potem?
Po takich Keto-Szkicach proponuję normalną, miesięczną, adaptację, gdzie węgle ścinamy do 20g na dzień. Ciśniemy przez miesiąc, a potem zwiększamy do 40g i jesteśmy w keto :)! Jeśli tylko macie szansę posiadać glukomentr i mierzyć poziom glukozy oraz ciał ketonowych, bardzo serdecznie zachęcam do robienia tego oraz do wpisywania swoich wyników w jakiegoś Excelka :)
W późniejszych etapach pracy nad swoją dietą ketogeniczną proponuję wam uczyć się zawsze odpowiadać na wasze potrzeby, a nie sobie coś narzucać. Możecie np. chcieć popracować nad swoją organizacją by lepiej się dyscyplinować, możecie wpaść na pomysł, żeby zrobić sobie własny magazynek z produktami keto, które zawsze chcecie mieć pod ręką, może najdzie was na IF (okresowy post) - niezależnie na co was najdzie, zawsze priorytetowo odpowiadajcie na swoje potrzeby... a jak czegoś nie wiecie, pytajcie na tagu #keto
*
6. DO JAKICH SPOŁECZNOŚCI DOŁĄCZYĆ?
Numer jeden, to dołączenie do społeczności ludzie #keto na naszym wykopku. Sam subskrybuję ten tag i nałogowo niemalże wszystko paczam ^_^. Zresztą mój skrót do wykopy w Chrome przenosi mnie od razu na "Mój Wykop", więc od razu patrzę na nowości na moich tagach (i omijam w ten sposób toksyczne syfy z głównej i mikrobloga). Pisze tutaj bardzo wiele ciekawych osób, cały czas wrzucane są super-cinteresujące przepisy, ludzie rzetelnie odpowiadają na pytania (np. nowicjuszy) i wspierają. Np. ostatnio dzięki tej społeczności zrobiłem sobie wspominane wcześniej pyszniaste pieczywko do szarpanej wieprzowiny ze wspomnianego już kanału TopGar :)
Jeśli się odchudzacie, to nie mniej gorąco zachęcam was do wyzwania #zagrubo2022 :). Tutaj macie link do podstaw tej zabawy ;). Mój dzisiejszy wpis chyba nawet załapał się w gorące :)
Jeśli masz facebooka, to polecam dołączyć do społeczności Keto Grupa 'KetON - Power by fat', która jest właśnie grupą Dobropolskiego. Tam też ludzie sobie pomagają, wspierają, rzucają przepisami, radami itd.
Jeśli umiecie po angielsku, polecam również kanał na Reddicie, czyli r/keto/
*
7. JAK PRAKTYCZNIE ROBIĆ KETO?
No i tutaj jest miejsce na autoreklamę, bo polecę swoją playlistę, gdzie mówię jak praktycznie wdrażam keto, czyli takie studium przypadku na własnej osobie:
https://youtube.com/playlist?list=PLzLSfN2y-LS0BvdyMmBR2mieeKoa8hYMa
Ważne jest to, że kręciłem siebie przez cały rok (od października 2020) i zacząłem publikować dopiero po roku (czyli w październiku 2021 zacząłem od publikacji tego, co się działo w październiku 2020). Zdecydowałem się na taki ruch, żeby mieć jakieś rezultaty i móc wypowiadać się z określonej perspektywy.
Filmiki, które szczególnie polecam obejrzeć ode mnie to:
- Moja historia - żeby zobaczyć jak beznadziejnym przypadkiem byłem, a jednak mi się udaje
- Lekcja życia - żeby zrozumieć, że nie tylko keto jest w życiu ważne
... oraz całe podsumowanie mojego pierwszego miesiąca na keto, które uważam za bardzo-bardzo-bardzo przydatne dla osób, które zaczynają swoją przygodę z keto:
- #33 Podsumowanie Października - Wstęp
- #34 Podsumowanie Października - Nastawienie i motywacja
- #35 Podsumowanie Października - Zdrowie
- #36 Podsumowanie Października - Wydatki
- #37 Podsumowanie Października - Organizacja i rozwój
- #38 Planowanie listopada - OKRy
- #39 Podsumowanie października - Podsumowanie
*
I to by było na tyle ode mnie. Mam nadzieję, że wam ten wpis pomoże ;)
Dodatkowo ogromna prośba do osób, które tu piszą, aby - jeśli tylko mogą - pododawały coś od siebie, co uważają za słuszne lub poprawiły co-nieco z tego, co tu przedstawiłem. A jeśli wam się chce zrobić swój taki podsumowujący wpis to też zachęcam bardzo gorąco, bo możemy pomóc wielu ludziom, którzy tu klikają ;)
Buziole :*
#keto #odchudzanie #zagrubo2021 #zagrubo2022
Jak usuniesz to Cię znajdę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie ma cudów, całkowita zmiana paliwa to rewolucja dla organizmu i może różnie zareagować.
Moim zdaniem najgorzej jest jak zaczynamy ketoze i od razu wpierdzielamy pół kilo smalcu na śniadanie, popijamy kawą kulo i żeby nie być głodnym to może jeszcze zjemy paczkę kabanosów.
No sranie murowane (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Pomalutku,
https://allegro.pl/oferta/maka-migdalowa-1kg-migdaly-mielone-bez-skorki-9703394645?snapshot=MjAyMy0wMy0xM1QxMToyNjozNy43MTYyMTRaO2J1eWVyO2I3MDI4NjBkNTNlMjFjMjkyMzEzYWQyYmVhODBhODEzYTQ4MWZiYWM1Y2JlODc0MjcwYTk4N2RmYjFhNmUwNDE%3D