Wpis z mikrobloga

• 17
676 + 1 = 677

Tytuł: Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy, czyli jak stereotypy zastąpić realną wiedzą
Autor: Hans Rosling
Gatunek: literatura faktu
Ocena: 9/10
ISBN: 9788380084995
Tłumacz: Monika Popławska
Wydawnictwo: Media Rodzina
Liczba stron: 368
Dosyć znana w internecie książka, m.in. dzięki TEDx talks z Roslingiem lub na polskiej scenie - dzięki Kasi Gandor. Sięgnęłam po nią po obejrzeniu TEDx z Kasią, po czym okazało się, że cała prezentacja Kasi to.... zerżnięta książka i zrobiło mi się trochę z tego powodu przykro. Sama książka jest ok. Otwiera oczy na parę spraw, tłumaczy skąd biorą się błędy poznawcze. Tak samo świetnie bawiłam się czytając książkę o statystyce Janiny Daily, czyli Janiny Bąk :) Tylko u Roslinga zamiast anegdotek o studentach, były anegdotki o wykładowcach.

#bookmeter #literaturafaktubookmeter
kt13 - 676 + 1 = 677

Tytuł: Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy, cz...

źródło: comment_16450096517WaKEIjxioywKlIpNhc6xV.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kt13: przejrzałem w księgarni i miałem wrażenie, że to taka książka o niczym, zbiór ciekawostek, bez których też można żyć. W ogóle trafiłem na jakąś stronę o kiblu czy coś :D
  • Odpowiedz
@E-Seven: czy ja wiem czy ciekawostek. Tam są dane głównie ekonomiczno-socjologiczne głownie dotyczące: stanu opieki medycznej, podziałów dochodowych, praw kobiet, spraw uchodźców, zaludnienia ziemii i globalnego ocieplenia. Nie pamiętam żadnego fragmentu traktującego o kiblu, na pewno mówimy o tej samej książce? Np. o "Nic bardziej mylnego" Kotarskiego czy innej "rozprawiającej się z mitami"?
  • Odpowiedz