Tytuł:Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy, czyli jak stereotypy zastąpić realną wiedzą Autor:Hans Rosling Gatunek:literatura faktu Ocena:9/10 ISBN:9788380084995 Tłumacz:Monika Popławska Wydawnictwo:Media Rodzina Liczba stron:368 Dosyć znana w internecie książka, m.in. dzięki TEDx talks z Roslingiem lub na polskiej scenie - dzięki Kasi Gandor. Sięgnęłam po nią po obejrzeniu TEDx z Kasią, po czym okazało się, że cała prezentacja Kasi to.... zerżnięta książka i zrobiło mi się trochę z tego powodu przykro. Sama książka jest ok. Otwiera oczy na parę spraw, tłumaczy skąd biorą się błędy poznawcze. Tak samo świetnie bawiłam się czytając książkę o statystyce Janiny Daily, czyli Janiny Bąk :) Tylko u Roslinga zamiast anegdotek o studentach, były anegdotki o wykładowcach.
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (6 recenzji) Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań » Kategoria książki: reportaż, literatura faktu, prasa Liczba
@kt13: przejrzałem w księgarni i miałem wrażenie, że to taka książka o niczym, zbiór ciekawostek, bez których też można żyć. W ogóle trafiłem na jakąś stronę o kiblu czy coś :D
@E-Seven: czy ja wiem czy ciekawostek. Tam są dane głównie ekonomiczno-socjologiczne głownie dotyczące: stanu opieki medycznej, podziałów dochodowych, praw kobiet, spraw uchodźców, zaludnienia ziemii i globalnego ocieplenia. Nie pamiętam żadnego fragmentu traktującego o kiblu, na pewno mówimy o tej samej książce? Np. o "Nic bardziej mylnego" Kotarskiego czy innej "rozprawiającej się z mitami"?
Tytuł:
Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy, czyli jak stereotypy zastąpić realną wiedząAutor:
Hans RoslingGatunek:
literatura faktuOcena:
9/10ISBN:
9788380084995Tłumacz:
Monika PopławskaWydawnictwo:
Media RodzinaLiczba stron:
368Dosyć znana w internecie książka, m.in. dzięki TEDx talks z Roslingiem lub na polskiej scenie - dzięki Kasi Gandor. Sięgnęłam po nią po obejrzeniu TEDx z Kasią, po czym okazało się, że cała prezentacja Kasi to.... zerżnięta książka i zrobiło mi się trochę z tego powodu przykro. Sama książka jest ok. Otwiera oczy na parę spraw, tłumaczy skąd biorą się błędy poznawcze. Tak samo świetnie bawiłam się czytając książkę o statystyce Janiny Daily, czyli Janiny Bąk :) Tylko u Roslinga zamiast anegdotek o studentach, były anegdotki o wykładowcach.
#bookmeter #literaturafaktubookmeter
źródło: comment_16450096517WaKEIjxioywKlIpNhc6xV.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (6 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: reportaż, literatura faktu, prasa
Liczba