Aktywne Wpisy

Wujek_Fester +885
Dla wielu osób wyjdę na buraka, ale co mi tam ¯\(ツ)/¯
Niedługo moje zdjęcie będzie wisieć w większości marketów na Dolnym Śląsku tylko z tego powodu, że mam alergię na kasy samoobsługowe. Dzisiaj za to o-------m na maxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przychodzę do sklepu, aby moje zakupy skasował człowiek i wytyczne mówią, że kasjer musi podejść na kasę na żądanie klienta. Nie mam problemów z
Niedługo moje zdjęcie będzie wisieć w większości marketów na Dolnym Śląsku tylko z tego powodu, że mam alergię na kasy samoobsługowe. Dzisiaj za to o-------m na maxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Przychodzę do sklepu, aby moje zakupy skasował człowiek i wytyczne mówią, że kasjer musi podejść na kasę na żądanie klienta. Nie mam problemów z

Atreyu +323
W gorących jest wpis o 110kg OPie który dzielnie walczy z kasami obsługowymi, niszczy je, taranuje zamknięte bramki automatyczne i na koniec jeszcze poniża obsługę
Mam szczerą nadzieję, że to bait i z tego wszystkiego jest tylko grubasem
#c---------------a #zalesie #czarnyhumor #heheszki
Mam szczerą nadzieję, że to bait i z tego wszystkiego jest tylko grubasem
#c---------------a #zalesie #czarnyhumor #heheszki
źródło: Zrzut ekranu 2024-11-18 132312
Pobierz

Tytuł:
Bestia. Studium złaAutor:
Magda OmilianowiczGatunek:
literatura faktuOcena: ★★★★★★★★★☆
Wydawnictwo:
Od deski do deskiLiczba stron:
280Forma książki:
e-book, audiobookSama książka to 8/10, ale to co Krzysztof Czeczot z niej zrobił w ramach audiobooka zdecydowanie podnosi jej ocenę jeszcze wyżej - 9/10.
Historia Leszka Pękalskiego, znanego jako "Wampir z Bytowa". Człowieka, choć określenie zwierzę, czy bestia pasuje tu bardziej, który prawdopodobnie zamordował ponad 60 osób, część z nich również bestialsko gwałcąc, a większość okradając.
A co w tej historii najgorsze, skazano go tylko za 1 morderstwo - na 25 lat pozbawienia wolności. Prokuratura próbowała się zasłaniać brakiem dowodów. Tym, że informacje pozyskane od Pękalskiego były nieweryfikowalne po wielu latach od jego zbrodni, gdy nikt jeszcze na poważnie nie badał w Polsce miejsc zbrodni pod kątem DNA, a tylko grupy krwi.
Historia człowieka, którego tylko 1 ofiara przeżyła, udało się jej uciec, bo sparaliżował ją strach i w trakcie popełnianego na niej gwałtu nie była w stanie się ruszyć czy odezwać. Ta ofiara, była na całe szczęście początkiem końca wampira:
Sprawa wampira ma jeszcze jedne dno, bo Pękalski zmienił podejście do policji i prokuratury pod wpływem kolegów z celi, na początku dość ochoczo omawiał popełnione przez siebie zbrodnie, podawał bardzo dokładne szczegóły, których nie miał prawa znać nikt inny niż morderca, a przez to sprawy wydawały się dość proste. Następnie, gdy trafił do więzienia, współwięźniowie polecili mu milczeć, odwołać zeznania i nie przyznawać się do niczego więcej. A już tym bardziej nie przyznawać się do sprawy z kilkumiesięcznym dzieckiem, które porwał i zabił, choć w tym wypadku byli świadkowie, którzy widzieli i rozpoznali go w okolicy miejsca zdarzenia. Więźniowie powiedzieli mu, że tam nikt nie lubi pedofili i taki wyrok może się dla niego skończyć wyrokiem dożywocia, a nawet śmiercią z rąk współosadzonych. Autor przywołuje na kartach książki kilka zbrodni, które opisuje jak gdyby był ich świadkiem, makabryczne przeżycie, ale dające obraz tego, jak złym i zdegenerowanym człowiekiem był Pękalski.
Co najtrudniejsze w takich sprawach, to co zrobić z tymi bestiami, które nie załapały się na karę śmierci, ale dostały maksymalny wymiar kary przed dożywociem:
Kolejna pozycja z tego wydawnictwa, od której nie da się oderwać, napisana w sposób makabryczny, a jednocześnie, bardzo rzeczowy z mnóstwem pracy i przygotowania włożonego w jej napisanie.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
60/128
#bookmeter #czytajzwykopem #empikgo #literaturafaktubookmeter
źródło: comment_1646561872iQB1AQfsnuHo6WMq3V30nQ.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.5 / 10) (4 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: reportaż, literatura faktu,