Aktywne Wpisy
konstanty400 +71
To jest k---a tragedia ...
Ten caly czlowiek ktory probuje dojechac Owsiaka nie przedstawil nic, co by bylo zgodne z jego przekazem. Ale to nie jest najgorsze. Najgorsze ze ludzie maja w dupie fakty, dowody, oni wiedza swoja, ba, oni juz wiedzieli to wszystko wczesniej. Ja p------e z jakimi troglodytami przyszlo nam zyc.
Najgorsze ze ci ludzie uwielbiaja taki content i republike. Nikt nie weryfikuje tych informacji. Liczy sie ze jakis redaktor cos powiedzial,.
Ten caly czlowiek ktory probuje dojechac Owsiaka nie przedstawil nic, co by bylo zgodne z jego przekazem. Ale to nie jest najgorsze. Najgorsze ze ludzie maja w dupie fakty, dowody, oni wiedza swoja, ba, oni juz wiedzieli to wszystko wczesniej. Ja p------e z jakimi troglodytami przyszlo nam zyc.
Najgorsze ze ci ludzie uwielbiaja taki content i republike. Nikt nie weryfikuje tych informacji. Liczy sie ze jakis redaktor cos powiedzial,.
źródło: temp_file5527727803349477533
Pobierz
marekrocki2 +141

Tytuł:
PsychozaAutor:
Robert BlochGatunek:
kryminał, sensacja, thrillerOcena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
9788377313398Tłumacz:
Ewa SpirydowiczWydawnictwo:
VesperLiczba stron:
220Forma książki:
książkaZachęcony recenzją napisaną przez @Owieczka997, pomyślałem, że w sumie mam ochotę na ciekawy thriller na odludziu i chętnie ją przeczytam.
Historię zaczynamy od totalnego odludzia, na którym Mary ma wypadek. Nie mając zbyt dużego wyboru melduje się w pobliskim motelu prowadzonym przez Normana Batesa i jego matkę. Norman tłumaczy, że matka jest chora, więc Mary nie będzie miała okazji jej poznać. Pogoda za oknem i okolica nie jest zbyt zachęcająca do wyjścia na zewnątrz, więc Mary postanawia zacząć pobyt w hotel od odświeżenia się. Gdy bierze prysznic zostaje napadniętą z nożem przez matkę Normana i mamy tu do czynienia ze sceną, która w ekranizacji książki dorobiła się już statusu kultowej. Norman zszokowany tym, co zrobiła jego rodzicielka postanawia zatrzeć ślady i pozbyć się zwłok.
I tak rozpoczynamy mroczną podróż przez zakamarki motelu, w którym nie wszystko jest takie, na jakie wygląda, a goście znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Jest to thriller, w którym najbardziej szokującym elementem jest zakończenie, którego nie będę spoilerował. Z Normanem coś jest nie tak i właściwie czujemy to od samego początku, jest pod ogromnym wpływem swojej matki, choć ma już ponad 40 lat. Jak się później okaże, ten wpływ będzie miał kluczowe znaczenie na przebieg historii.
Bawiłem się całkiem nieźle, choć historia doczekała się tylu adaptacji filmowych i serialowych, że trudno się było wczuć w klimat znając już wcześniej wszystkie najważniejsze spoilery. Ciekawa i wciągająca lektura, szczególnie dla fanów książek z motywem małomiasteczkowym i odosobnionymi miejscami na uboczu, gdzie wołania o pomoc nikt nie będzie w stanie usłyszeć.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
61/128
#bookmeter #czytajzwykopem #empikgo #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
źródło: comment_1646634058hSU3zgjXju0hG9DsgcCThL.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (7.8 / 10) (4 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: fantasy, science fiction, horror
Liczba