Aktywne Wpisy
kupa1231 +116

MajsterZeStoczni +114
szfagier muwi tam wełne trzeba ja kom wełne jak jest surowiec pod renkom trzeba omptylizować koszty
źródło: 177002698_2241803985949492_7446774756663175209_n
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 177002698_2241803985949492_7446774756663175209_n
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Człowiek, który znał mowę wężyAutor:
Andrus KivirähkGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★★☆☆
Tłumacz:
Anna Michalczuk-PodleckiWydawnictwo:
MarpressLiczba stron:
412Forma książki:
książka, e-bookTakie z tego fantasy, jak z "Baśni o wężowym sercu" Raka - i tym, którym podobała się powieść Raka, ta również powinna się spodobać. To moje drugie podejście do autora po "Listopadowych porzeczkach" i tym razem, mimo równie ambiwalentnych odczuć podczas czytania, uznaję powieść za bardzo dobrą i wartą polecenia.
Teoretycznie czas akcji jest określony - to ok. połowa XIII wieku, kiedy do Estonii przybywają rycerze zakonni, aby ją chrystianizować i cywilizować. Nie da się jednak potraktować tej książki jak powieści historycznej; mamy tutaj za dużo groteski i elementów baśniowych (np. hodowanie gigantycznej wszy wielkości kozy, beznogi staruszek latający na skrzydłach z ludzkich kości, ostatnie małpoludy dążące do powrotu do korzeni czyli do życia na drzewach). Główny bohater Leemet jest ostatnim człowiekiem, który zna mowę węży i dzięki temu bez trudów żyje w lesie - kiedy wszyscy pozostali udają się do wsi, aby tam pracować w trudzie i znoju, bo tak żyje się na zachodzie i tak "jest modnie" (wielokrotnie miałam wrażenie, że autorowi nieco za mocno wszedł zachwyt Harariego nad życiem łowców-zbieraczy). Muszę przyznać, że miałam nieco filmowe skojarzenia ze stylem książki - w części pomysły jak z Monty Pythona, w części - przy motywie zemsty - jak filmy Tarantino. W gruncie rzeczy wymowa całości jest jednak niezwykle gorzka. Coś się kończy bezpowrotnie i nie da się nic zrobić, aby temu zapobiec; można tylko patrzeć, jak świat się zmienia, a ten nam znany ginie.
Książka jest podzielona na bardzo przyjazne, krótkie rozdziały, dlatego też czyta się ją bardzo wygodnie i płynnie. A dzieje się sporo i jest wiele zwrotów akcji, które naprawdę mogą zaskoczyć.
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #folklor #estonia #fantasy #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: comment_1648380191T5aX9jeIlDM80lHuSvd0YN.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (8.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki