Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zarev: spoko ale co do tego:

Obojetnie, nie ma to az takiego znaczenia chyba ze klepiecie w PHP lub Ruby

To jest zupełnie na odwrót, w Ruby mało kto piszę, jest mnóstwo mnóstwo projektów które trzeba utrzymywac => bardzo duże ssanie na wszelkich midow/seniorow. Np. w python na jedno stanowisko midowe masz 100 zgłoszeń, na jedno stanowisko w Ruby jest to średnio 1.5
  • Odpowiedz
@zarev: Mam wrażenie, że piszesz w punkcie 2 nie o deweloperze, a o architekcie rozwiązań IT - to faktycznie dowolny stack może zrobić robotę. Takich ludzi tak wielu znowu nie ma i nie każdy się do tego nadaje - nie wskazane jest opowiadanie o projektach kolegi. :) Takie kontrakty są bardzo dochodowe, ale jeżeli nie jesteś w stanie dowieźć zakresu architektury i dizajnu, a trafisz na kumatego PMa, to po
  • Odpowiedz
@twisterro: zazwyczaj architekt w małej firmie = senior w dużej wiec nie do końca chodzi mi tylko o architektów. To nie poradnik dla ludzi co są na pozycji seniora/leada w FANGu bo oni nie musza pracować na kontrakcie by robić 200K+ EUR na remote

Sporo pozycji wymaga być po prostu dobrym coding monkey co produkuje dużo dobrego kodu
  • Odpowiedz
Przy następnym spotkaniu w j angielskim włączcie nagrywanie telefonem i posłuchajcie sie pózniej, 99% ze zcringeujecie.

@zarev: ja mam cringe jak slucham siebie po polsku xD Po prostu nie znosze swojego glosu
  • Odpowiedz
@Vengard: to był moj łabędzi śpiew, następne tylko usunięcie konta.

Jako mid chcesz jak najszybciej przejąć seniorskie obowiązki, czytaj o system designie, bądź prosktywny i staraj się pracować nad jak najciekawszymi projektami
  • Odpowiedz
@zarev:
@Lunatik

Siemanko panowie, mogę podpytać na priv o parę rzeczy do rozwoju ścieżki zawodowej? Obecnie stoje w kropce lekko ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodam, że raczej chodzi bardziej o początki kariery niż bycie seniorem, ale też nie tak, że chce się wgryźć w branże, bo pracuje już za chwilę rok czasu na stażu w jednym korpo, ale mam zagwozdki od jakiegoś czasu dotyczące projektu
  • Odpowiedz
est roznica pomiedzy “I worked on the backend with 7 microservices in Java” a “I’ve designed and supervised a work of 6 engineers building a data pipeline streaming real-time changes from the MySQL to Elasticsearch through Kafka. We’ve achieved 99.99% of data changes being indexed in ES <1s with a MySQL avg insert load of 1k QPS.”

@zarev: zamiast dawać tipy jak być kozakiem w przypadku nr 2 lepiej powiedz
  • Odpowiedz
@zarev: co do stacka - mam 5 lat expa w javie i angularze i trochę mnie boli doopa jak widzę, że żeby zarabiać tyle co senior pythona lub reacta to muszę wskoczyć na architekta i mieć turbo większą odpowiedzialność :/
  • Odpowiedz