Wpis z mikrobloga

• 6
1336 + 1 = 1337

Tytuł: Gilead
Autor: Marilynne Robinson
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★
ISBN: 9788382950274
Tłumacz: Witold Kurylak
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Liczba stron: 324
Forma książki: e-book
Pożegnalny list pastora do swojego syna.

Historia małego miasteczka, w którym żyje pastor Ames, jego rodzina żyła tu od pokoleń, a on sam jest już 3 pastorem w tej rodzinie. Całość ma formę autobiografii ojca, który wiedząc, że nie zostało mu zbyt wiele życia, stara się opowiedzieć synowi o swojej rodzinie i przodkach. Wspomina o tym, jak znaleźli się w tej społeczności, jej specyfice, małego zamkniętego na obcych miasteczka, w którym każdy o każdy wszystko wie.

I z jednej strony jest świetnie, bo czuć troskę ojca o syna, czuć, że chce mu zostawić jak najwięcej wiedzy i wspomnień o sobie. Ojciec jest też dość inteligentnym człowiekiem i to da się wyczuć na kolejnych stronach. Język też przypadł mi do gustu, resztą jestem wielkim fanem książek, których motywem przewodnim jest opowiadanie o swoim życiu. Niestety w całość jest wplecione ślepe podążanie za wiarą, pastorskie moralizatorstwo i często irytujące wywyższanie się z tego samego powodu.

Miałem straszny problem z wystawieniem jej oceny, ma zbyt wiele skrajności i nie zdziwię się, jak nawet na tym tagu pojawią się oceny od 2 do 10.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
102/128
#bookmeter #literaturapieknabookmeter
ali3en - 1336 + 1 = 1337

Tytuł: Gilead
Autor: Marilynne Robinson
Gatunek: litera...

źródło: comment_1650346692Scl6ZuYqv3WHf0MD7nFBfb.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia