Aktywne Wpisy
codziennaKasia +296
I to by było na tyle, jeśli chodzi o poyebane upały w tym roku.
Dziękuję wszystkim i sobie z tego miejsca, że przetrwaliśmy te kvrwa absurdalne upały po >38 stopni.
Nie wszyscy mieli takie szczęście. Na pewno nie te tysiące nadmiarowych zgonów wynikające z tych temperatur.
20-22 stopnie - temperatura idealna.
Dziękuję wszystkim i sobie z tego miejsca, że przetrwaliśmy te kvrwa absurdalne upały po >38 stopni.
Nie wszyscy mieli takie szczęście. Na pewno nie te tysiące nadmiarowych zgonów wynikające z tych temperatur.
20-22 stopnie - temperatura idealna.
źródło: image
Pobierz
nykkjen +117
skoro po polsku nie mówi się czaj tylko herbata to czemu mówi się czajnik a nie herbatnik

Tytuł:
Heretycy DiunyAutor:
Frank HerbertGatunek:
fantasy, science fictionOcena:
8/10ISBN:
9788381880787Tłumacz:
Marek MichowskiWydawnictwo:
RebisLiczba stron:
560Piąty już tom Diuny. Cholerstwo uzależnia jak melanż.
Po czwartym, bardzo filozoficznym tomie, mamy znowu tom pełen akcji, intryg. Zdecydowanie najbliższa książka do pierwszego tomu, do którego nawiązuje a nawet można odnieść wrażenie, że go replikuje w twórczy sposób. Fabuła znów robi epicki skok o 15 tysięcy lat po wydarzeniach z Boga Imperatora. Tym razem Herbert dodał kolejne frakcje do walk o hegemonię nad wszechświatem. Dostojne Matrony jako antytezy Bene Geserit są niesamowicie intrygujące, chyba najciekawszy gracz od czasów pierwszego tomu. Postacie jak Lucylla, Darwi Odrade i przede wszystkim Miles Teg są zdecydowanie najciekawszymi od trzeciego tomu a jak już spojrzałem, będą również w części szóstej, co mnie cieszy. Świat i fabuła bardzo ładnie zazębiają się z wydarzeniami z poprzednich tomów, przede wszystkim poprzedniego tomu.
#bookmeter #ksiazki #diuna #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: comment_1651493704zhmp1BLBFXh4n8BJuNrKms.jpg
Pobierzźródło: comment_1651493854fonhJ0x8czRmz4z44OzZTJ.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.5 / 10) (4 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-06-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: fantasy, science fiction, horror
Gatunek
@LebronAntetokounmpo: o 1500 lat
@iAmTS: dobra, dobra. Bez spoilerów. Chcę zakończyć Diunę na Czerwiach Diuny, ale na razie nie ma Łowców w polskich księgarniach :P