Aktywne Wpisy

mirko_anonim +2
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#tinder #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki
Mirasy pytanko i prośba o poradę. Poznałem się na tinderze z dziewczyną. Dziewczyna solidne 7-8/10. Typowa szara myszka. Wszystko spoko, ale jest bardzo wierząca. Wiecie co niedziela do kościoła. Spowiedź, komunia itd. I ja absolutnie nie mam nic przeciwko wierze katolickiej ani kościołowi. Sam nie chodzę oczywiście. Niby wychowałem się też w wierze katolickiej i nie miałbym
#tinder #rozowepaski #logikarozowychpaskow #zwiazki
Mirasy pytanko i prośba o poradę. Poznałem się na tinderze z dziewczyną. Dziewczyna solidne 7-8/10. Typowa szara myszka. Wszystko spoko, ale jest bardzo wierząca. Wiecie co niedziela do kościoła. Spowiedź, komunia itd. I ja absolutnie nie mam nic przeciwko wierze katolickiej ani kościołowi. Sam nie chodzę oczywiście. Niby wychowałem się też w wierze katolickiej i nie miałbym

Vester2005 +49
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Tytuł:
Historia komunizmu na świecie T. 1: KaciAutor:
Thierry WoltonGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
9788308070215Tłumacz:
Michał RomanekWydawnictwo:
Wydawnictwo LiterackieLiczba stron:
1208Cóż to była za przygoda :D
Rzeczywiście wielka (ok. 1100 stron treści) książka zawiera syntezę historii komunizmu od rewolucji październikowej 1917 r. po inwazję ZSRR na Afganistan w 1979 r. Autor skupia się przede wszystkim na ZSRR, a zaraz po nim najwięcej miejsca zostało poświęcone Chinom. Wszystkie pozostałe regiony dostały w przydziale o wiele mniej miejsca, przez co czuje się pewien „niedosyt”. W gruncie rzeczy cała książka jest pisana głównie z perspektywy ZSRR i jego wpływu na "rewolucje" we wszystkich krajach, w których próbowano zainstalować socjalizm.
Ze względu na rozległość tematu wiele zagadnień, wydarzeń, osób itp. zostało potraktowanych po macoszemu albo jedynie wspomnianych bez żadnego wyjaśnienia, dlatego co chwilę musiałem odrywać się od książki i szukać dodatkowych informacji, co przynajmniej w moim przypadku znacznie wydłużyło czas czytania tej książki.
Czasami też wydawało mi się, że cała książka została uporządkowana w trochę chaotyczny sposób, ponieważ autor co do zasady trzyma się schematu „1 zagadnienie = 1 rozdział”, przez co między niektórymi rozdziałami następują przeskoki czasowe, co wprowadza lekki nieporządek i psuje chronologię.
Jednak książkę czyta się bardzo lekko i przyjemnie (mimo jej długości i tematyki), nie przytłacza czytelnika ilością dat, nazw i nazwisk - przeważają opisy i analizy. Zdecydowanie polecam, jeżeli ktoś chce zapoznać się z historią komunizmu w ujęciu globalnym. Natomiast jeżeli wolicie bardziej szczegółowe i węższe tematycznie książki, to lepiej będzie poszukać pozycji dotyczących konkretnych krajów bądź regionów.
Tom 2 "Ofiary" jest już dostępny w przedsprzedaży. Premiera w sierpniu.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #rosja #komunizm #historiabookmeter
źródło: comment_1651778982FU6W0iKMmcaKbJhOeEPCpy.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-06-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: historia,