Pszczoła żyje mniej niż 40 dni. Odwiedza co najmniej 1000 kwiatów i produkuje mniej niż łyżeczkę miodu. Dla nas to tylko łyżeczka, a dla niej to całe życie #z--------------a #ciekawostki #pszczoly
@Castellano: też zauważyliście, że w tym roku pszczół i innych zapalaczy jest malutko? Chodzę po parku, dookoła wszystko kwitnie na na kwiatkach owadów 0.
@celulozy: w miastach za bardzo uli nie ma. Natomiast w domu rodzinnym, lub u babci to aż huczało od pszczół.
W Polsce niestety jest straszny problem jeśli chodzi o pszczoły. W jednych miejscach (jak u babci) jest przepszczelenie i jest z 5 pasiek w jednej wsi a w innych nie ma nic - nawet na dziko. Z innych dowodów (niestety) anegdotycznych, to w domu rodzinnym teraz się zredukowało z 4
@Castellano: boje się panicznie pszczół, os itp. ale wiem że bez nich ludzkość umrze także trzymam się od nich zdaleka i chcę aby te owady odemnie były z daleka
@Castellano: Byłem na serwisie pompy ciepła koleś pytał się czy boję się pszczół, a ja że os czy szerszeni to tak ale pszczoły są spoko. Miał ule zaraz przy agregacie. Szczerze wole pszczoły bo sobie latają i nie męczą jak muchy czy komary jak im nie przeszkadzasz to ci nic nie zrobią to są spoko ziomki :)
@moria: Polecam choćby jeden z najnowszych filmików TierZoo który tłumaczy, dlaczego w ogóle to działa. Może w podręcznikach tego nie miałem, a może zapomniałem, ale tldr: Królowa zapewnia robotnicom bliżej spokrewnione z nimi potomstwo niż gdyby same je miały.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
#z--------------a #ciekawostki #pszczoly
źródło: comment_1653197920uMiOmJP5ik2CbFphIffRgF.jpg
PobierzW Polsce niestety jest straszny problem jeśli chodzi o pszczoły. W jednych miejscach (jak u babci) jest przepszczelenie i jest z 5 pasiek w jednej wsi a w innych nie ma nic - nawet na dziko. Z innych dowodów (niestety) anegdotycznych, to w domu rodzinnym teraz się zredukowało z 4
źródło: comment_1653204498rBL5G9s4tD02WqLxDeZ80Q.jpg
Pobierz@celulozy: nie
za minimalną ulową
źródło: comment_1653205461UV64E7egsDoyg4kXQ5kRmz.jpg
PobierzKrólowa zapewnia robotnicom bliżej spokrewnione z nimi potomstwo niż gdyby same je miały.