Aktywne Wpisy

vateras131 +18
Jakie gry według was mają najciekawszą główną mechanikę/gameplay? Chodzi mi o takie tytuły, które raczej nie stawiają na fabułę, graficzne wodotryski, dodatkowe aktywności i inne fillery, lecz całe "mięso" leży w rozgrywce, która potrafi przez długi czas zaskakiwać głębią. Moje typy:
-Noita (wtf, mój mózg nie ogarnia tej gry)
-PoE
-rimworld
-balatro
-factorio
-Noita (wtf, mój mózg nie ogarnia tej gry)
-PoE
-rimworld
-balatro
-factorio
Btdjkk +4
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Tytuł:
HyperionAutor:
Dan SimmonsGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
9788374805575Tłumacz:
Wojciech SzypułaWydawnictwo:
MagLiczba stron:
62411/52
Odległa przyszłość (kilkaset lat od dziś). Siedmioro osób odbywa pielgrzymkę na planetę Hyperion do tajemniczych Grobowców Czasu, które zamieszkuje mityczny potwór Chyżwar. Obiecano, że jeden z nich spełni swoje życzenie u krańca podróży, a każdy z nich przybywa z inną historią życiową, która z jakiegoś szczególnego powodu wiąże się właśnie z Hyperionem.
Niezła książka, która jednak zbyt mocno skupia się na zarysowaniu uniwersum niż na rzeczywistej akcji. Początek robi spore wrażenie rozmachem przedstawionego świata i wizją autora. Mamy tutaj różne, mocno od siebie odrębne kultury, czy wręcz cywilizacje, a także sporo tajemnicy i niedopowiedzeń o drodze jaką pokonała ludzkość przez stulecia. W trakcie tej drogi również ewolucja ludzi przebiegła nieco inaczej na poszczególnych planetach.
Niestety dalsza część książki spuszcza z tonu. Jej treścią są opowieści pielgrzymów o tym z jakiego powodu zjawili się na planecie Hyperion. Trzeba autora pochwalić, że retrospekcje autentycznie oddają odmienny charakter poszczególnych bohaterów (inaczej wysławia się i przedstawia opowieść poeta, inaczej żołnierz czy uczony). Niestety ich poziom jest bardzo nierówny. Niektóre czyta się z zapartym tchem i pełno w nich akcji (opowieść Kapłana), niektóre nieudolnie popadają w jakieś nijakie romansidło (np. opowieść Konsula).
Sporym dla mnie niedosytem jest to, że poza opowieściami bohaterów w książce nie ma w zasadzie żadnej akcji. Jest to bowiem dopiero preludium do kolejnych tomów opowieści o Hyperionie. Szkoda, że autor nie zdecydował się lepiej wyważyć akcji.
Dla fanów science fiction jest to pewnie pozycja niemal obowiązkowa. Inni może też znajdą coś ciekawego, ale na pewno nie jest to coś na miarę Zajdla. Kolejnych tomów Hyperiona raczej nie przeczytam.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem#sciencefiction #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: comment_1653236395MoxO7nvl0F0E0Mvh07lNYE.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (8.2 / 10) (25 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-06-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: fantasy, science fiction, horror
Liczba stron