Aktywne Wpisy
EditorTM +154
źródło: IMG_20251008_120434
Pobierz
p0melo +39
#programowanie #pracait #it #korposwiat #programista15k #pracbaza
Branża IT to jedna z najgorszych branż pod względem praw pracowniczych, work life balance i stabilności zawodowej. W przeciągu 10 lat została zdemolowana przez samowolę korporacji, które zdegradowały pracowników do bezosobowych zasobów.
Kiedyś pracownik IT darzony był dużym szacunkiem. Zawód programisty był przyszłościowy, zarezerwowany dla ludzi o ponadprzeciętnym IQ i zdolnościach matematycznych.
Był
Branża IT to jedna z najgorszych branż pod względem praw pracowniczych, work life balance i stabilności zawodowej. W przeciągu 10 lat została zdemolowana przez samowolę korporacji, które zdegradowały pracowników do bezosobowych zasobów.
Kiedyś pracownik IT darzony był dużym szacunkiem. Zawód programisty był przyszłościowy, zarezerwowany dla ludzi o ponadprzeciętnym IQ i zdolnościach matematycznych.
Był

Po drugie pytanie: czym się różni nadpłata ze zmniejszeniem raty od skrócenia okresu, jeśli w przypadku zmniejszenia raty w kolejnym miesiącu spłacimy również różnice między stara a nowa rata? Moim zdaniem to
Komentarz usunięty przez autora
co do drugiego, nie rozumiem. przez pol wpisu starałem się wytłumaczyć to, co właśnie sam teraz napisałeś xD tak, uważam, że moim zdaniem opłaca się zmniejszać ratę i nadpłacać roznice,
Kalkulacja u wychodzi taniej w odsetkach zmniejszać sobie kredytowania niz rate. Druga kwestia wg. Mojej wiedzy lepiej brać raty malejące. Przez co zawsze rata będzie mniejsza jak spłacisz coś.
Jako ciekawostkę dodam że były przez jakiś czas dostępne kredyty z rachunkiem bilansującym - daje on dokładnie to co opisujesz w akapicie o lokatach tylko robi to automatycznie, jest
A matematyka mówi, że jeśli masz 360k do oddania w 30lat, to gdy nadplacisz 120k to w jednej masz 240k + 20lat w których liczysz odsetki lub 240k + 30 lat odsetek. Co wychodzi taniej?
A kwestia tego żeby obniżyć ratę, to widzę po tych wszystkich mistrzach co 90% raty to odsetki
rata malejąca polega na tym, że dzielisz sobie kapitał do spłaty przez okres kredytowania, np 300.000 / 240 i wychodzi ci 1250 zł i to jest kwota kapitału, która będzie w każdej
Jaka była różnica przy moim kredycie 3,5 roku temu? Malejące 1700, stałe 1470. Przy czym w jednym spłacam 1100 kapitału przy drugich początkowo 650. Więc nawet gdy rodzice rozbijam nie zgrywa się z opłatami kapitału. Dane wziąłem z kalkulacji mBank. Może dostałem trefna
Imho pomijasz też sporo kwesti psychologicznych, osobiście np chce pozbyć się kredytu