Wpis z mikrobloga

Zależy gdzie kupujesz, w miarę możliwości kupujemy warzywa lokalnie od rolników na bazarze i są serio dobre. Marketowych unikam właśnie przez o wiele gorszy smak i aromat. Dobrze to widać choćby po marchewkach, mało która marchew z supermarketu ma tak wyrazisty smak jak świeża marchewka kupiona jeszcze brudna z ziemi.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Chlejus: To jest prosta sprawa. Gdy są tworzone nowe odmiany poszczególnych warzyw, to producenci mogą poprawić maksymalnie dwie cechy, nie da się więcej. oczywiście poprawiają plonowanie, odporność na choroby, wygląd, trwałość przechowywania, przez to smak schodzi na dalszy plan.
@Chlejus: kupuje pomidory/ogorki/papryke bezposrednio ze szklarni i smakują cały czas tak samo, łancuch dostaw i magazynowanie psują smak, bo ten sam pomidor czy papryka z popularnego marketu smakują gorzej.