Wpis z mikrobloga

@PanOrnitolog: A pieczesz, smażysz? Z panierką/ bez? I cytrynką skropić po termicznej obróbce?

@moll: A z panierką czy bez? Zastanawiam się nad łososiem, bo nigdy nie jadłam

@pingwinek_pikpoket: Dla mnie to takie egzotyczne ryby xD może poeksperymentuje, gdy ogarnę te "podstawowe". A jak Ty je spożywasz? Smażysz, pieczesz?

@duzeelobenc: A w przecierze, oleju czy w czymś innym? Jakąś konkretną firmę możesz polecić? I jesz całe?

@AsAjdas: Spróbuję
@Neko-chan51: z piekarnika bez panierki. Ryba w kawałki, doprawiamy przyprawą do ryb o pieprzem cytrynowym

Na kawałku folii aluminiowej kawałeczek masła, na to kawałek ryby, znowu trochę masła (można obtoczyć w ziołach). Zawijam kieszonki. Układam na blasze.

Góra-dół, 200 stopni. W zależności od grubości ryby od 20 do 30 minut w piecu.
@Neko-chan51: łosoś w jakieś śmietanie/mascarpone + szpinak albo brokuł - wtedy z łososia zdjęłabym skórę do wysmażenia oddzielnie, bo jak ze skórą to prosto na patelkę i sos oddzielnie robiony z warzywami; tuńczyk świeży w formie steka + sałatka, albo z puszki do sałatki z mozarellą (z puszkowanego fajnie też zrobić placki albo ciastka z piekarnika, ale to już kolejna obróbka termiczna, więc słabo), jeśli chodzi o filety z białej ryby