Wpis z mikrobloga

Na samym starcie chcialem podziekowac wszystkim, ktorzy przez ostatnie dni doradzali mi w moim temacie zwiazanym z powrotem do gry na gitarze.

https://www.wykop.pl/wpis/68134519/chcialbym-wrocic-do-grania-na-gitarze-po-przerwie-/

Bylem w weekend w dosyc sporym sklepie ze sprzetem w Krakowie - Riff - i tam tez podpytalem o kilka porad. Troche mnie zaskoczylo bo sprzedawca w sumie stwierdzil, ze wszystko ponizej 2000 PLN z gitar to w sumie deska. Nie wiem czy chce wrzucac az tyle na samo wioslo (bedec szczery ze soba, nie wiem jak moj powrot wyjdzie).

Mam tez jeszcze pytanie co do interfejsu USB. Czy taki Interfejs (np. Scarlett/Behringer) nie beda sie przy Windows 10 gryzly z reszta sprzetu, ktory mam podlaczony do komputera?

- Sluchawki UBS z mikrofonem do pracy
- Kamerka internetowa z mikrofonem do pracy
- Glosniki z monitora (wbudowane)

Sporo urzadzen audio finalnie bedzie i boje sie troche miszmaszu.

#gitara #gitaraelektryczna
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Nfvr: sprzedawca przesadził, prawda jest taka, że teraz Fendery mexico mają jakość paździerza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaryzykuj, kup Harley bentona z Thomanna, za nieco ponad 200 euro. Nie spodoba Ci się, to masz 2 tygodnie na zwrot, a firma jest tak prokonsumencka, że zwraca pełną kwotę nawet jeśli będziesz przez kilka dni ogrywał instrument.
  • Odpowiedz
@Rookie34 kwestia druga:

Cos z tego sprzetu warto (mi sie ten zestaw Les Paul + Marshall podoba oczywiscie - mysle, ze bym zbil i take 100-200 PLN)?

Zestaw (Gitara+Piec)
1.
  • Odpowiedz
@Nfvr: Na ten moment mam podłączony do kompa zestaw głośników, głośniki wbudowane w jednym monitorze, głośniki z telewizora, słuchawki i interfejs audio, nie gryzie się nic :) Co do tej kwestii że wszystko poniżej 2000 to decha to dla mnie lekka przesada, sam gram na budżetowych sprzętach i nie wiem czy moje cztery gitary i wzmacniacz są razem warte więcej niż te 2 tysiące xD Za 2 tysiące można już
  • Odpowiedz
Wybacz, ale wszystkie oferty, które podrzuciłeś są wystawione za drogo.
Ten epiphone latał na Olxie w Wwie po ~500zł, Vintage (trochę temu) dokładnie tego, mój znajomy kupił za 1100 z gwarancją.
Szukasz czegoś na Olxie z okolic Krakowa?
Sprawdź te linki. Zastanów się i zamów, najwyżej odeślesz, a będziesz mógł bez problemu sobie coś ograć. Niby nówki, ale cena/jakość jest rewelacyjna i według mnie lepiej wyjdziesz od tych ofert, które podrzuciłeś

https://www.thomann.de/pl/harley_benton_sc_dlx_gotoh_daphne_blue.htm
  • Odpowiedz
@Nfvr: Co do tych zestawów które podrzuciłeś. Wzmak marshala fajnie wygląda, ale raczej nic poza wyglądem Ci nie zaoferuje. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Grałem na kilku combach od nich i były niemrawe, oczywiście chodzi tutaj o te nowe produkcje, ten dźwięk nie był wcale super jak na ich cenę, dla mnie to przereklamowana wydmuszka. I jest wystawiony za 650 złotych, a nowy kosztuje 750, no bez
  • Odpowiedz
@Nfvr: no tylko, że nówka. W Krakowie takich nie ma, pewnie za jakiś czas się pojawią, bo ludzie często wystawiają taki sprzęt. Jak umiesz grać to ograj tego DC ze wzmacniaczem. Cyfrowa zabawka, której brakuje sporo do Katany, ale podobno się poprawili ostatnio z tym
  • Odpowiedz
@Rookie34:

Dobra to powiedzmy SC 450+ jako gitara ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A czy piec moga podlaczyc via interfejs aby moc uzywac aplikacji audio?
  • Odpowiedz
Boss katana może robić jako interfejs, raczej musisz sprawdzać możliwości wzmaka, nie każdy może działać jako interfejs, ale katanę można ogrywać ze słuchawkami i brzmi spoko. Poczekaj, na Olxie prędzej czy pozniej pojawi się katana za 700-900, weźmiesz taką z gwarancją, ale pamiętaj, żeby brać katanę 2 generacji (mark 2)
  • Odpowiedz
@Nfvr: A dobra, chodzi Ci o wzmacniacz -> interfejs -> komputer i nagrywanie
Tak, większość piecyków ma wyjscie "record" czy tam podobne, które wysyła sygnał, który można podpiąć do interfejsu i przechwycić. Katana takie na pewno ma, plus do katany nie potrzebujesz teoretycznie extra interfejsu, bo sama może służyć jako interfejs, po podpięciu kablem usb
  • Odpowiedz
@Rookie34: bede szczery, budzet moge nagiac ostatnio spoko w pracy idzie. Chodzi mi o dobranie zestawu z glowa ale tez bez przepalania hajsu.

Podrzucisz konkretny model Katana?
  • Odpowiedz
@Rookie34: Faktycznie on juz ma interfejs wbudowany + dedykowana aplikacje.

Czyli Gitara + ten wzmacniacz da jakies 2k, tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
  • Odpowiedz