Aktywne Wpisy

KingaM +675
#zdrada #zwiazki wyobraźcie sobie, że macie romans. Obrączka, dzieci, ale jest osoba trzecia. Z którą idziecie na koncert Coldplay. 60 tys osób, kiss cam krąży, wszyscy nagrywają. I nagle wyświetlacie się całemu stadionowi przytuleni
A potem pomyślcie, że jesteście CEO firmy z Fortune 500. Przytulacie szefowa HR swojej firmy. Obok stoi wasza współpracownica, której niedawno daliście awans.
No. Bardzo mądre to było XD Andy Byron ma dziś trudny
A potem pomyślcie, że jesteście CEO firmy z Fortune 500. Przytulacie szefowa HR swojej firmy. Obok stoi wasza współpracownica, której niedawno daliście awans.
No. Bardzo mądre to było XD Andy Byron ma dziś trudny
źródło: 1000016351
Pobierz
MistrzKowalski +462
Nie rozumiem dzisiejszej młodzieży i chyba nie zrozumie ( ͡° ʖ̯ ͡°) młody chłopak (26 lat) miał, dobrze płatną robotę na Mazurach (6000 zł) jako kierowca, na spluniecie od domu, 5 dni w tygodniu 8/9 godzin i koniec to k---a nie chciał się popisać przed jakimiś przyjezdnymi lachonami i pojechał po pijaku. Stracił prawko i robotę.I teraz jęczy oczywiście rodzinka, że niewinny (miał 1,2 promila) i jak można

Założenie - wysoka dywersyfikacja, tylko ETFy, horyzont kilka lat, kupuję partiami kiedy jest tanio (sentyment jest słaby a cena spada lub zaczyna rosnąć), sprzedaję kiedy sentyment jest znakomity i cena nadal rośnie. Cel długookresowy - 10% powyżej inflacji rocznie. Wysoki apetyt na ryzyko (jak na longterm oczywiście) ale unikam dźwigni i shortów.
Procentowo rozkład jak na screenie, poszczególne instrumenty to:
Akcje 20% - SnP500, Rynki EM, Korea, dolarowy Wiguś, Dow Jones
Surowce 20% - uran fizyczny, pallad, ropa
Okazje 4% - chiński tech, konopie
Metale 38% - papierowo złoto i srebro w proporcjach 1:3
Wolna gotówka 19% - całość w dolarze
„Okazje” to raczej powinny być w cudzysłowiu xD to takie nieoczywiste zagrania głównie pod sentyment instrumentów których normalnie nie dotykam. Takie „funny money”, pojedyncza pozycja to max 2% kapitału. Obecnie mam chiński tech (KWEB), wcześniej odsprzedałem z 30% stratą jak bidon kazał wracać inżynierom 2 tygodnie temu - ale znowu odkupiłem po poniedziałkowym załamaniu. A konopie… Cóż, złapałem się na bull trap wierząc, że to prawdziwy surowiec a nie zabawa pod spekulacje. Z drugiej strony w zeszłym roku miałem w tej kategorii trzycyfrowe zwroty na węglu.
Cała reszta już na poważnie. Obecnie skupuję akcje partiami powoli wyzbywając się gotówki, do 0% dojdę zgodnie z planem przy poziomie 2200 na S&P500 (czyli nie dojdę). Metale kupowane jeszcze w czasie górki Covidowej i dokupywane po drodze, stąd tak duży udział. Dalej wierzę, że dodruk i inflacja spowodują wystrzał ich wycen (gdyby zyskały na wartości rok temu to wszyscy by mówili że „przecież to było oczywiste że tak będzie”). Zwykłe surowce lubię najbardziej bo poruszają się w miarę czytelnych dla mnie kanałach ale hossa na nich raczej się już skończyła więc zostały jakieś resztki - choć jak widać po procencie zdążyły napuchnąć. Z żadnym papierem który mam obecnie nie czuje się źle.
A może powinienem?
#gielda
źródło: comment_1666790421grckvWc2vNudBHvLZKR2mL.jpg
Pobierz@monyprintergobrrrr
Żeby mieć wyniki dobrze powyżej rynku, należy jednak się skłonić do inwestowania skoncentrowanego.
@bruhhhhhhhh: Na jednym wielkim to było jeszcze mniej czytelne :D
@aeiou12345:
Nienawidzę ich. Ceny surowców to popyt + podaż + polityka + makroekonomia + contango. Do ogarnięcia. A ceny akcji