Aktywne Wpisy

Qurvinox +464
Zwierzęta pieprzone 5:50 i już mi papierosami w mieszkaniu śmierdzi

troglodyta_erudyta +114
Rozumiem nagonkę na lekarzy, którzy wykorzystują system i drenują budżet NFZ fikcyjnymi zabiegami i dyżurami, ale ta nagonka na lekarzy rozpętana na wykopie już dawno straciła znamiona jakiegokolwiek zdrowego rozsądku i coraz bardziej przypomina tłuszczę goniącą lekarzy z widłami i pochodniami niczym wiedźmy za samo bycie lekarzem.
https://wykop.pl/link/7965825/izba-lekarska-dostala-13-mln-zl-na-szkolenie-lekarzy-i-lekarzy-dentystow
Na głównej wylądowało oto znalezisko o tym, że Naczelna Izba Lekarska otrzymała 13 milionów zł na szkolenia dla lekarzy. Kwota ma być przeznaczona na kształcenie 1500
https://wykop.pl/link/7965825/izba-lekarska-dostala-13-mln-zl-na-szkolenie-lekarzy-i-lekarzy-dentystow
Na głównej wylądowało oto znalezisko o tym, że Naczelna Izba Lekarska otrzymała 13 milionów zł na szkolenia dla lekarzy. Kwota ma być przeznaczona na kształcenie 1500

Od września 2021 roku trwają starania o udostępnienie informacji dotyczących autoryzacji badań szczepionek Pfizera na dzieciach z domów dziecka. Wniosek o udostępnienie informacji publicznej, skierowany do Okręgowej Izby Lekarskiej (OIL), został jednak zignorowany, a OIL tłumaczyło to ochroną tajemnicy Pfizera.
W odpowiedzi na to stanowisko wnioskodawca zwraca uwagę na błędność takiego tłumaczenia, argumentując, że "takiej tajemnicy nie może stanowić dokument, który został wytworzony w całości przez Komisję, a nie przez sponsora badania, nawet hipotetycznie". Wnioskodawca podkreśla również, że ewentualna tajemnica mogłaby stanowić jedynie niektóre dane podane przez wnioskodawcę (czyli sponsora badania klinicznego), a nie sama opinia.
W październiku 2022 roku sąd orzekł, że argumentacja OIL jest nieprawidłowa i nakazał udostępnienie informacji. W orzeczeniu czytamy m.in.: "Na marginesie należy zważyć, iż argumentacja Komisji [OIL], iż żądany dokument stanowi "tajemnicę przedsiębiorstwa" nie wydaje się być uzasadniona. Z przedstawionych przez Komisję okoliczności wynika bowiem, że żądany dokument został wytworzony przez Komisję, a nie przez spółkę P. [Pfizer]. Tym samym nie może stanowić tajemnicy przedsiębiorstwa tej spółki".
Jak dotąd OIL nie udostępniło jednak informacji,
Z treści orzeczenia wynika, że sąd uznał argumentację OIL za nieprawidłową i nakazał udostępnienie informacji dotyczącej autoryzacji badań.
https://www.wykop.pl/link/6970167/izba-lekarska-ukrywa-informacje-odnosnie-badan-szczepionek-pfizera-na-dzieciach/najlepsze/
#polska #koronawirus #afera #szczepienia #dzieci #prawo
źródło: comment_1672866932MJbfqzZ3HvGUBZBu4qz6f5.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Nie wiem w jakim kontekście ten argument, ale tutaj nigdzie nie ma mowy o
@jinnoman: Jeśli dzieci brały udział w badaniach klinicznych. Co jest jednym z setek badań klinicznych NOWYCH i EKSPERYMENTALNYCH leków i szczepionek, które się dzieją w Polsce to na takie badania musi wyrazić zgodę opiekun prawny, skoro te dzieci były w domu dziecka to opiekunem jest dom dziecka. I jeśli wyraził zgodę to wszystko jest zgodnie z prawem.
Poza tym w moim poście nie chodzi wogóle o żadną zgode opiekunów na udział dzieci w badaniach, tylko o ukrywanie informacji odnośnie badania przez instytucje państwowe.
Wogóle twoje wypowiedzi wskazują, że nie rozumiesz o czym czytasz.
Dlaczego odpowiadasz tylko na jedno z trzech pytań, które ci zadałem?
@jinnoman: Interpretacja OIL może być taka, sam sąd zaznaczył w wyroku, że naruszenia prawa a jest tylko niedopełnienie obowiązku.
A To Ty rozsiewasz z tego teorię jakoby mieli nie wiadomo jak bronić interesu Pfizera.
@jinnoman: Ale ja tego nie neguje, wiem ze nakazał udostępnienie.
A sąd stwierdził, że Izba Lekarska była w błędzie i wyraża poważne wątpliwości co do istnienia podstaw do uznania takiej
Wybierz jedno
Dlaczego? Obydwie wypowiedzi są