Roger_Casement
Roger_Casement
W Australii im więcej dawek szczepionki na covid otrzymałeś, tym bardziej prawdopodobne jest, że trafisz na OIOM. Czy tak zwykle działają szczepionki?

https://twitter.com/Humble_Analysis/status/1611457048549679105
https://t.co/ei3GjPoJGi

#koronawirus #australia #covid19 #4konserwy
15
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0
W Australii im więcej dawek szczepionki na covid otrzymałeś, tym bardziej prawdopodobne jest, że trafisz na OIOM

@Roger_Casement: "Powiedz mi ze nie wiesz jak działa statystyka bez mówienia" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Klasyczne "correlation vs causation". Zastanów się np. kto brał kolejne dawki, szczególnie 3 czy 4? Czy wszyscy, tak jak w przypadku 1 dawki, czy moze jednak głównie osoby szczególnie narażone?
21
@alahakbar: Poproszę o źródło tych informacji ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo ja myśle że z metryczek wyjdzie że boostery brali głównie ludzie starsi i schorowani, dla których ryzyko zakażenia mogłoby mieć poważne konwekwencje. I z oczywistych względów takie osoby częściej też trafiają do szpitala.
15
Roger_Casement
Roger_Casement
@Roger_Casement: Myślę, że 5 dawka to jedyne prawidłowe rozwiązanie, tym razem się uda :)
7
Chekatomba
@Roger_Casement: Jeśli szczepi się głównie najbardziej narodzonych, to tak działa statystyka, ale to trzeba pomyśleć, a nie interpretować dane przez pryzmat swoich wierzeń.
Dodam tez ze statystycznie, osoby zaszczepione maja krótszy oczekiwany czas życia (podpowiedz - więcej zaszczepionych jest wśród seniorów niż dzieci).
5
Cyslav
Cyslav
@Roger_Casement ci bez szczepionek umierają od razu na ulicy, zaszczepieni przeżywają i trafiają na OIOM, czego nie rozumiesz ( ͡º ͜ʖ͡º)
4
@alahakbar:

chcieli

Ale jednak tego nie robili i odsetek zaszczepionych dzieci jest bardzo
4
wiewior_s
@Roger_Casement: z tym że te słupki nic nie mówią jeśli nie wiadomo jakie są całkowite ilości ludzi z danym poziomem wyszczepienia. Rownie dobrze moze byc tak ze większość ludzi ma ponad 4 dawki, a ci co nie mieli zadnej juz nie żyją i bez wiekszej ilosci danych ma taki sam sens jak to o czym piszesz ;)
3
alahakbar
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: > > kto brał kolejne dawki, szczególnie 3 czy 4?

glownei covidowe szury ktore zakldaly po 4 maseczki i baly sie wychodzic z domu
2
alahakbar
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: > Poproszę o źródło tych informacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)

to samo co twoje(✌ ゚ ∀ ゚)☞

Bo ja myśle że z metryczek wyjdzie że boostery brali głównie ludzie starsi i

covidowe szury chcieli szczepić nawet male dzieci (i zwierzeta)wiec twoje zyczeniowe myslnie jest pozbawione sensu
2
Czyli sam przyznajesz, że to nie szczepionka a kwestie zdrowotne indywidualnego pacjenta są kluczowe...

@Roger_Casement: Nic takiego nie napisałem. Widać nie tylko ze statystyką u ciebie ciężko, ale z samym czytaniem też. Z podanej statystyki na pewno nie można wyciągnąć takiego wniosku.
Masz dwie skorelowane ze sobą informacje: "starsi pacjenci przyjmowali więcej dawek" oraz "starsi pacjenci częściej lądują w szpitalu". Nic więcej.

Żeby stwierdzić czy decyduje szczepionka czy też "jedynie
2
Roger_Casement
Roger_Casement
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: Czyli sam przyznajesz, że to nie szczepionka a kwestie zdrowotne indywidualnego pacjenta są kluczowe...

Ale oczywiście rozumiem postawę covidowcow, w końcu Australia, Rosja i Chiny, gdzie liderzy znają się na statystyce, to państwa, gdzie mocno naciskano na paszporty covidowe, zawsze jak krytykuje te państwa, to znajdzie się jakiś covidianin, który broni liderów tych państw i polityki covidowej prowadzonej przez nich ¯\_(ツ)_/¯
1
wojna
czy tak zwykle działają szczepionki

@Roger_Casement: Nie! Tak działają preparaty inżynierii genetycznej w fazie badań ( ͡° ͜ʖ ͡°)
1
Chekatomba
@Roger_Casement: Chodziło mi o narażonych.
Co do przymusu szczepień, nie, nie jestem ich zwolennikiem. Dla mnie całkiem ok, jeśli umawiamy się na maseczki dla chorych i ewentualnie w szpitalach i przychodniach, ale zmuszanie do och zakładania na ulicy to absurd.
Wierze w intelekt i wolna wole ludzi. Jeśli jestem chory i mam kogoś z grupy ryzyka w rodzinie, to go nie odwiedzam, stosuje środki bezpieczeństwa itd. Podobnie, jeśli jestem w
1
Chekatomba
@Chekatomba: Ps, otyłość to tez choroba.
1
G.....r
@Roger_Casement poczytaj o paradoksie wyszczepialności
0
alahakbar
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0:

Dużo ciekawsze byłoby zestawienie pokazujace jakie było prawdopodobieństwo hospitalizacji w ramach danej grupy wiekowej w zalezności od ilości dawek.

jestem pewny ze widziałem takie dane w odniesieniu do zapalenia miesnia serca i ryzyko wzrastało po 3
0