AnonimoweMirkoWyznania
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
26
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
i.....t
i.....t
@AnonimoweMirkoWyznania: potem trzeba poprawiać kod po takich melepetach.
15
bb89
@AnonimoweMirkoWyznania: to nie działa tak zero-jedynkowo zobacz sobie wpisy Calajabra Team który od lat buldupi i hejtuje IT mimo ze w tym siedzi, sporo pojawia się wpisów ze ludzie wręcz dostają depresji na myśl o kolejnym zadaniu w jirze czy na pracy z domu przy komputerze. Po prostu bez predyspozycji i pewnego technicznego zacięcia będziesz nienawidził tej pracy do tego stopnia ze będziesz uznawać ze wolisz robic fizycznie
13
K.....u
Tymbardziej ludzie powinni chcieć iść w programowanie tylko dla kasy bo nagroda za wysiłek jest proporcjonalna.

@AnonimoweMirkoWyznania: No i kto może to idzie, ale większość ludzi nigdy sobie nie poradzi z pracą programisty
7
KodakPlamisty
@Vedar: XD
4
KodakPlamisty
3
KodakPlamisty
@Adam88448: Każda praca w której efekty zależą od jednostek w grupie to gra zespołowa, nie róbmy z programowania bóg wie jakiego innego świata, bo w każdej pracy zawsze może znaleźć się ktoś kto pewnie jest tam przypadkiem, a hr zawaliły robotę. A w-------ą mnie już ci programiści-neofici popadający w autystyczny fanatyzm. To tylko PRACA, w pracach dosyć SPECJALISTYCZNYCH trzeba się dokształcać, nieważne czy programowanie, elektromechanika, automatyzacja, czy praca na produkcji.
3
KodakPlamisty
@Adam88448: Taki typ człowieka po prostu, znam ludzi, co zostali z "pasją" a skończyło się, na wypaleniu i zmianie pracy lub narzekaniu, a też takich co jawnie mówią, że gdyby nie hajs to by cytując "p-------ł tą robotę", a jak pytałem się właśnie o te doszkalanie czy naukę języka (bo jakieś powiązania z niemiecką firmą), po godzinach to mówił, że po prostu ma w widocznym miejscu umowę z byłego kołchozu
3
AnonimoweMirkoWyznania
PolnaKochanka: Ja jestem w tym zawodzie dla kasy i 'czystej' pracy. Na łeb nie pada, cegłówkami nie rzucam, praca zdalna więc kawka herbatka sranko kiedy chce. I tyle. Idę do roboty zarabiać na życie.
---

Zaakceptował: karmelkowa
3
Vedar
@AnonimoweMirkoWyznania zrozumcie to, programowanie nie jest dla każdego. tak samo jak doktorat, adwokatura czy aktorstwo. "dla kasy" to sobie można iść do korpo i tam klepać dziesiątki nadgodzin. programowanie to pasja i styl życia. jeśli tego nie lubisz to jesteś jedynie cienkim koderem któremu wszyscy będą bali się powierzyć jakikolwiek task
1
matejkoo
matejkoo
1
RobieInteres
@AnonimoweMirkoWyznania: Jak najbardziej można programować dla samej kasy, ale w doświadczenia widzę, że tacy ludzie są zupełnie bezradni, gdy problem jest nieszablonowy i brakuje u nich myślenia abstrakcyjnego. Po prostu nie potrafią wyjść poza ramy utartego schematu, którego się gdzieś nauczyli, lub zauważyli. Kod traci wtedy na jakości i jest droższy w utrzymaniu + generuje masę ogólnego w--------a ( ͡° ͜ʖ ͡°).
1
Wygryw_z_wyboru
@AnonimoweMirkoWyznania zrozumcie to, programowanie nie jest dla każdego. tak samo jak doktorat, adwokatura czy aktorstwo. "dla kasy" to sobie można iść do korpo i tam klepać dziesiątki nadgodzin. programowanie to pasja i styl życia. jeśli tego nie lubisz to jesteś jedynie cienkim koderem któremu wszyscy będą bali się powierzyć jakikolwiek task

@Vedar:

Lepiej dla mnie, mniej roboty w sprincie
0
Adam88448
Adam88448
@AnonimoweMirkoWyznania: niech pierwszy rzuci kamieniem kto w projekcie nie męczył się z gościem który wiedział o programowaniu tylko tyle że dobrze płacą ( ͡° ʖ̯ ͡°) , to niestety gra zespołowa i idąc w to bez minimalnej chęci nauki i jakiejś zajawki robi się krzywdę sobie a co gorsza innym.
0
Adam88448
Adam88448
@KodakPlamisty: Zgodzę się że fanatyzm nie jest dobry ale czy trzymanie pewnych norm jakości to fanatyzm? Podałem przykład programisty bo akurat to moja działka i to było w poście. Motywacja pieniędzmi może jest uzasadniona w branżach gdzie po robocie nie myślisz o robocie ale jak wybierasz zawód w którym ciągle trzeba sie doszkalać to jest katorga. Nie dość że przez 8h dziennie robisz coś z przymusu to jeszcze po robocie
0
Adam88448
Adam88448
@KodakPlamisty: Może ma predyspozycje do pracy w IT a narzeka na ogólnie środowisko pracy i ludzi, ja sam jak już mam dosyć to odpalam sobie https://www.youtube.com/watch?v=znSmGsiMTa0, po czym robię jakieś swoje projekty w czasie pracy.
0
m.....e
m.....e
@AnonimoweMirkoWyznania: dlatego, że na dłuższą metę, kasa nie jest wystarczającym motywatorem do działania jeśli na myśl o pisaniu kodu będzie ci się chciało rzygać, pewnie dlatego.
0
topikPajak
@AnonimoweMirkoWyznania: jak byle.mlody i btw jestem w "ostatnim roczniku co załapał się na ten pociąg zanim odjechał" to programowanie to była zajawka, przyjemność, i każdy nowego adepta tej sztuki wspierał- a że wykładniczy wzrost wyjanosvi procesorów zapewnie miejsce dla wszystkich to-, wyścig szczurow się nie pojawił.

Jest kilka innych punktów ale TL;Dr; osoby bez naturalniej predyspozycji są rząd wartości gorsze

Więc a) programisto dla kasy, nie wpisujesz się w etos
0
Myzreal
@AnonimoweMirkoWyznania idąc do IT po kase nie dostaniesz tej kasy tyle ile byś chciał. IT nie jest równe, robię teraz rekrutacje i widzę ludzi którzy mają 10 lat doświadczenia ale chyba pracowali dla kasy, bo poza rzeczami które bezpośrednio dotykali to mają bardzo ubogą wiedzę (jak na 10 lat doświadczenia) - oceniani jako słaby regular.

Chyba że kasa motywuje cię wystarczająco żeby się ciągle uczyć
0
Zwytkly
@RobieInteres:

Nieszablonowy problem?

Ok, chatgpt rozwiąż ten problem xD

Dziadku, czasy sie zmieniają
0
RobieInteres
@Zwytkly: Niezły bait. Jesteś w ogóle programistą, czy przeczytałeś jakiś artykulik o magicznej sztucznej inteligencji w 2022 roku, która wszystkich zastąpi?
Ja widziałem jaki kod produkuje to AI i już wiele osób zwróciło uwagę, że często podawany jest kod wykonujący coś innego, niż wpisano.
Może robienie crudów nie wymaga jakiejś szczególnej inteligencji, ale klient potrafi czasem postawić solidne wymagania w kontekście logiki biznesowej i wtedy żadne AI ci tego nie
0