@sildenafil: Domniemanie niewinności się kłania. Uniewinnienie oskarżonego to za mało. Po prostu dowody mogły być zbyt słabe. Natomiast jeżeli uda się ze stuprocentową pewnością udowodnić, że oskarżenia były fałszywe to jak najbardziej powinna być za to surowa kara.
@sildenafil: no tylko problem jest trochę bardziej złożony. To że został uniewinniony nie oznacza z automatu że oskarżenie było fałszywe - czasami po prostu brakuje dowodów i nie ma podstaw do skazania. Czy w takiej sytuacji też mamy wyciągać konsekwencje wobec oskarżającej?
Zdecydowanie lepszym pomysłem byłby zakaz ujawniania tożsamości potencjalnego sprawcy do momentu uzyskania prawomocnego wyroku skazującego - wtedy jeśli ktoś opublikuje jakiś artykuł (np. @wolfkida i jej afera
@sildenafil: Podchodzisz do tematu bardzo emocjonalne, ale w prawie jest taka zasada: "in dubio pro reo" i to jest jedna z podstaw na której opiera się łacińska cywilizacja. Masz udowodnić komuś winę, a nie kazać mu udowadniać swoją niewinność. To co proponujesz niewiele różni się od lewackich linczy czy tego co próbują forsować aktualnie feministki albo blm. Nie poniżamy się do ich poziomu.
@sildenafil: uniewinnienie nie znaczy tylko, że ktoś jest winny, znaczy też że nie udowodniono mu winy, mimo tego, że w rzeczywistości mógł popełnić czyn - tak działa prawo karne i nie ma tutaj miejsca na jakiś upośledzony automatyzm. Osobie która zgłasza fałszywe oskarżenie też trzeba udowodnić wine i jest to podstawa państwa prawnego.
@sildenafil: zależy czy uniewinniono mnie z uwagi na to, że udowodniono iż nie zrobiłem czynu tj. sąd ustalił stan faktyczny w sprawie i wyszło że nie popełniłem czynu zabronionego, czy też uniewinniono mnie z uwagi na to że sąd nie był w stanie ustalić przebiegu zdarzenia i skorzystał z zasady in dubio pro reo. To są 2 rodzaje uniewinnienia, 2 różne postawy procesowe. W tym drugimi przykładzie jeżeli faktycznie coś
@sildenafil: To skoro fałszywe oskarżenia jest już spenalizowane, ale "w praktyce nie", to dlaczego myślisz, że wprowadzenie kary za to samo tylko pod inną nazwą będzie działać?
@sildenafil: no ale jednak to dotyczy znikomej części kobieciej populacji, a ty stosując ten tag, przypisujesz to wszystkim kobietom, bo widocznie wszystkie postępują według tej "logiki"
Taka ciekawostka: jak byłem mały to pokazali mnie w programie super niania xdd Ogólnie to zbyt wiele nie pamiętam, ale może byliby jacyś chętni do poczytania co sie tam działo xd
Zdecydowanie lepszym pomysłem byłby zakaz ujawniania tożsamości potencjalnego sprawcy do momentu uzyskania prawomocnego wyroku skazującego - wtedy jeśli ktoś opublikuje jakiś artykuł (np. @wolfkida i jej afera
@sildenafil: K*rwa typie, nie wypowiadaj się proszę wiecej na temat prawa.
Oskarżenia mogą być prawdziwe, ale może być brak na tyle silnych dowodów by kogoś za to przed sądem skazać.
@sildenafil: To skoro fałszywe oskarżenia jest już spenalizowane, ale "w praktyce nie", to dlaczego myślisz, że wprowadzenie kary za to samo tylko pod inną nazwą będzie działać?