Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Sam i tak się nie zdiagnozujesz. Jak chcesz to znajdź poradnię diagnozującą dorosłych (bo rozumiem, że w tym problem) i zapisz się na diagnozę. W ciągu paru dni się dowiesz.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Proponuje wykonać badanie w specjalistycznej placówce. U mnie przez około cztery lata specjaliści pozostali ślepi. Diagnozę potwierdził zespół specjalistów.
  • Odpowiedz
@CiekawskaWydra: @LeD7 @Noniusz Czemu jakaś formalna diagnoza ma dla Was aż takie znaczenie? Ja mam jakieś takie różne cechy które w literaturze bywają zaliczane do spektrum autyzmu, ale szczerze mówiąc nie wiem w jaki sposób papier od psychiatry miałby zmienić moje życie. Tak czy siak, układam je w taki sposób by czuć się dobrze. Mam prawo do asertywności niezależnie od tego czy w jakichś sytuacjach czuję się źle
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: bo dzięki temu mam poczucie, że niektóre moje problemy są rzeczywiście niezależne ode mnie, a nie są skutkiem jakichś moich błędów. Jedna rzecz to mniejszy żal do siebie dzięki tej świadomości, ale też (co chyba ważniejsze) wiem już, że jakbym się starał to niektórych rzeczy nie przeskoczę, i mogę je po prostu zaakceptować, zamiast za wszelką cenę próbować się "dostosować".
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: Aby otrzymać wsparcie finansowe i psychologiczne muszę określić moje trudności. Moje słowa okazały się niewystarczające. W skutek mojej przeszłości oraz trudności wywołanych przez zespół Aspergera odmawiałem podjęcia pracy. Pierwszy psycholog rozpoznał nieśmiałość. Na nic się zdały moje słowa zaprzeczające temu. Skoro nie próbuje podjąć pracy lub innych czynności to kto jest winy? Psycholog? Inni ludzie mogą znajdować się w innej sytuacji niż stąd to co Tobie wydaje się zbędne
  • Odpowiedz
o jakim wsparciu finansowym mówisz?

@Noniusz: Renta socjalna lub zasiłek stały. Bez tej pomocy mogłem liczyć na zasiłek okresowy w wysokości około 300 zł na cały miesiąc.
  • Odpowiedz