Aktywne Wpisy

Coxex +479
Boomerzy mówią, że kiedyś nie było czegoś takiego jak autyzm, a potem opowiadają o wujku Januszu, który w latach 80. przez 5 godzin dziennie majsterkował przy swojej kolejce w piwnicy i znał na pamięć wszystkie rozkłady jazdy i trasy pociągów w Polsce, za to jakoś nie dziwnie się z nim rozmawiało.
#heheszki #przemyslenia #autyzm
#heheszki #przemyslenia #autyzm
lukasz-dit +113
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Siema, mam pytanie dotyczące sprawy spadkowej. Zmarła mi babcia, która mieszkała w domu razem z bratem mojej mamy. Sprawa ma się tak, że dom jest w zasadzie dwukondygnacyjny, podzielony na dwa mieszkania, ale nie jest to zapisane w księgach wieczystych tzn nie jest on zapisany jako dwa odrębne lokale.
Babcia za życia przepisała pół nieruchomości na swojego syna, na tej zasadzie że zarówno on jak i ona widnieją w księgach wieczystych jako właściciele, więc można powiedzieć że dostał on darowiznę jeszcze za jej życia. Jak rozumiem, teoretycznie po śmierci pół majątku babci powinno isc do mojej mamy, a pół do brata, jednak z tego co wiem darowizny są odliczane od spadku, więc jeśli brat dostał już swoją część domu, to moja mama powinna dostać drugą część. I właśnie o to chce się zapytać, czy to działa na tej zasadzie że z tego domu mamie należy się po babci jedno z dwóch mieszkań całości majątku czyli tego domu, czy może skoro brat już był współwłaścicielem to bierzemy pod uwagę jedynie mieszkanie które pozostało i je dzielimy na pół, a więc mamie należałoby się jedynie pół mieszkania (1/4 całości). No i co w takiej sytuacji się robi, brat ma obowiązek spłacić moją mamę po cenie orzekanej przez rzeczoznawcę w przypadku braku dogadania się?
Pozdrawiam
#prawo #poradaprawna #spadek #sprawaspadkowa
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim