Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema, mam pytanie dotyczące sprawy spadkowej. Zmarła mi babcia, która mieszkała w domu razem z bratem mojej mamy. Sprawa ma się tak, że dom jest w zasadzie dwukondygnacyjny, podzielony na dwa mieszkania, ale nie jest to zapisane w księgach wieczystych tzn nie jest on zapisany jako dwa odrębne lokale.
Babcia za życia przepisała pół nieruchomości na swojego syna, na tej zasadzie że zarówno on jak i ona widnieją w księgach wieczystych jako właściciele, więc można powiedzieć że dostał on darowiznę jeszcze za jej życia. Jak rozumiem, teoretycznie po śmierci pół majątku babci powinno isc do mojej mamy, a pół do brata, jednak z tego co wiem darowizny są odliczane od spadku, więc jeśli brat dostał już swoją część domu, to moja mama powinna dostać drugą część. I właśnie o to chce się zapytać, czy to działa na tej zasadzie że z tego domu mamie należy się po babci jedno z dwóch mieszkań całości majątku czyli tego domu, czy może skoro brat już był współwłaścicielem to bierzemy pod uwagę jedynie mieszkanie które pozostało i je dzielimy na pół, a więc mamie należałoby się jedynie pół mieszkania (1/4 całości). No i co w takiej sytuacji się robi, brat ma obowiązek spłacić moją mamę po cenie orzekanej przez rzeczoznawcę w przypadku braku dogadania się?
Pozdrawiam
#prawo #poradaprawna #spadek #sprawaspadkowa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jeśli babcia nie sporządziła testamentu to jej połowę nieruchomości dziedziczą Twoja matka i wujek po 1/2. Od połowy darowanej przez babcię za życia Twojej mamie przysługuje wobec wujka roszczenie o zachowek. Można z nim wystąpić, ale nie trzeba. Jest na to 5 lat od chwili otwarcia spadku (chwili śmierci), a jeśli został sporządzony testament to od chwili otwarcia i ogłoszenia testamentu. Mamie należy się 1/2 tego co by dostała gdyby
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeszcze jedna sprawa. Jeśli tam nie ma wyodrębnionych lokali to oni są obecnie współwłaścicielami nieruchomości gruntowej. Najlepiej to uporządkować i dokonać działu spadku i zniesienia współwłasności w taki sposób, żeby wyodrębnić nieruchomości lokalowe (bo zakładam, że tam mają być te mieszkania). Wtedy dopiero będzie porządek.
  • Odpowiedz