Wpis z mikrobloga

#biedanonim
Witam. Jestem zielona w #motoryzacja ale mam taką zagwostke i pytanie odnośnie #mechanikapojazdowa

Czy jeśli jeżdżę autem i będę rzadziej zmieniać biegi i jeździć głównie na trójce to sprzeglo będzie się mniej zużywało niż jakbym często robiła redukcję do 2, potem 3 i 4...?
Chodzi głównie o jazdę po mieście, ale w godzinach w których jest średni ruch, już bez korków. Silnik mam 3
0, bez turbiny, mocno elastyczny i nawet z 3 da się spokojnie przyspieszać nawet z prędkości wolno jadącego rowerzysty albo biegacza xD
Pytanie dotyczy tylko zużycia sprzęgła.

Musiałam tu zadać pytanie, nie mam konta.

#samochody #mechanik #samnaprawiam

Pozdrawiam. Milena :-)

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Czyli pytasz czy sprzęgło się nie zużywa gdy go nie używasz. Odpowiedź brzmi tak, nie zużywa się gdy go nie używasz. Natomiast jeśli miałbym coś doradzić to doradzam kupić automat.
  • Odpowiedz
Czyli pytasz czy sprzęgło się nie zużywa gdy go nie używasz. Odpowiedź brzmi tak, nie zużywa się gdy go nie używasz. Natomiast jeśli miałbym coś doradzić to doradzam kupić automat.

@NonServiam-: no i tu się mylisz, bo sprzęgło zużywa się nawet, jak go nie używasz!
  • Odpowiedz
@NonServiam-: wbij 3 bieg, puść gaz (żeby zwolnić na te 1k rpm) i lekko naciśnij hamulec tak, aby samochód dalej się toczył. To zobaczysz w jakim tempie XD
  • Odpowiedz
@GeDox: mówimy o w miarę normalnym użytkowaniu samochodu czy o celowym niszczeniu silnika? Sam sobie tak rób i przekonamy się czy akurat sprzęgło będzie twoim największym zmartwieniem.
  • Odpowiedz