Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Nie wiem. Sam w sumie myślę podobnie do niego. Imo jeśli ktoś ma jakieś poglądy, które nie dyskryminują nikogo kto zachowuje się jak człowiek, to nie wiem o co się do takich osób przypieprzać. Lubsz Kościół? Spoko, twoja sprawa, tylko nie bądź proszę tym denerwującym radykałem, który wszystkich i wszystko chce nawracać. Jesteś ateistą, super. Tylko nie dyskryminuj ludzi wierzących tylko dlatego że się nie zgadzacie co do postrzegania
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Odpowiedź ✨️ autora wpisu:

@Xamber: ale czy ty rozumiesz, że są pewne zachowanie, które rozwalają społeczeństwo i zdrada jest jednym z nich? Bo obie płcie tracą do siebie zaufanie, w rezultacie nie powstają związki, nie ma dzieci i wymieramy.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował:
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Odpowiedź ✨️ autora wpisu:

ale nie wiem czy można zaliczyć do nich zdradę małżeńską. To zjawisko obecne jest od zawsze i szczerze mówiąc wątpię czy kiedykolwiek ono zaniknie.

@Xamber: Oczywiście, że można. Dlaczego dawniej zdrada ze strony kobiet była karana śmiercią? Karane śmiercią były tylko dwa przewinienia; właśnie zdrada i świadome morderstwo. Dlaczego zdrada była tak surowo karana? No bo godziła w interes reprodukcyjny męża. Powodowała brak zaufania, bo każdy
  • Odpowiedz
Dlaczego dawniej zdrada ze strony kobiet była karana śmiercią?
Fakt. W tym kontekście, można uznać to za zjawisko szkodliwe społecznie. Szkodliwym jest rodzenie agresji i demonizacja (m.in. kara śmierci), która niekoniecznie czyni człowieka z człowieka. Życie w społeczeństwie patriarchalnym, a w dodatku ortodoksyjnym (najczęściej pod kątem religii) zawsze potęguje nierówności społeczne, podporządkowuje grupy innym grupom, zniechęca do siebie ludzi, pozwala niektórym czuć się jak jacyś bogowie i przez to wywyższać się i odczłowieczać.
  • Odpowiedz