Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wygląda okres wypowiedzenia w przypadku likwidacji stanowiska? Posiadam produkcję ale już mam dość stresów i od maja chcę wszystko przerzucić na podwykonawcę - przez to obecni pracownicy będą mi zbędni. Rozumiem, że likwidując stanowisko muszę zachować okres wypowiedzenia? Tylko co ten pracownik będzie robił jak już produkcja zostanie przeniesiona do innej firmy? Mam jednego pracownika z produkcji na umowę na czas nieokreślony ale zdążył przepracować tylko jeden miesiąc. #wlasnafirma #biznes #pracbaza #prawo #firma

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tylko co ten pracownik będzie robił jak już produkcja zostanie przeniesiona do innej firmy?

@mirko_anonim: możesz zawsze zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, poważniejsze firmy w podobnych sytuacjach tak robią.
Pacta sunt servanda, będziesz musiał płacić i tak za okres wypowiedzenia plus odprawa.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-likwidacja-stanowiska-pracy-jak-wyliczyc-odprawe-pracownika

Ja na twoim miejscu bym nie świrował i w miare możliwości wypłacił całość. Dobra opinia to też jest kapitał który się w przyszłości może spłacić.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Odpowiedź ✨️ autora wpisu:

@sberatel poświęciłem kilkanaście minut na kilka artykułów i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co zrobić z pracownikiem GDY NIE MAM DLA NIEGO ZAJĘCIA. Ma dwa tygodnie siedzieć w pustej hali i pić kawę?

@thorgoth kasa nie jest problemem, tylko właśnie to co wyżej - co ma robić przez
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Odpowiedź anonimowego użytkownika:

@thorgoth kasa nie jest problemem, tylko właśnie to co wyżej - co ma robić przez okres wypowiedzenia

Nic. Wypłacasz kasę za odprawę itp. oraz dajesz mu na piśmie, że zwalniasz go z obowiązku świadczenia dalszej pracy i on sobie ogarnia nową robotę. Inna opcja to dajesz mu płatny urlop i też sobie szuka nowej roboty. Przez chwilę będzie zatrudniony w dwóch firmach.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Likwidujesz stanowisko a pracownika zwalniasz z obowiązku świadczenia pracy na okresie wypowiedzenia, wtedy oczywiście musisz mu za ten okres zapłacić ale nie musi on już przychodzić do zakładu. Prosta w sumie piłka.
  • Odpowiedz