Aktywne Wpisy

Coxex +281
Boomerzy mówią, że kiedyś nie było czegoś takiego jak autyzm, a potem opowiadają o wujku Januszu, który w latach 80. przez 5 godzin dziennie majsterkował przy swojej kolejce w piwnicy i znał na pamięć wszystkie rozkłady jazdy i trasy pociągów w Polsce, za to jakoś nie dziwnie się z nim rozmawiało.
#heheszki #przemyslenia #autyzm
#heheszki #przemyslenia #autyzm

DeXteR25 +232
Pamietam jak w chipsach były pieniądze i pamietam pierwszą tego typu promocję jak były jeszcze banknoty przed denominacją ( ͡° ʖ̯ ͡°) #heheszki #ciekawostki #boomerskiemysli
źródło: 1000111662
Pobierz

Jak wygląda okres wypowiedzenia w przypadku likwidacji stanowiska? Posiadam produkcję ale już mam dość stresów i od maja chcę wszystko przerzucić na podwykonawcę - przez to obecni pracownicy będą mi zbędni. Rozumiem, że likwidując stanowisko muszę zachować okres wypowiedzenia? Tylko co ten pracownik będzie robił jak już produkcja zostanie przeniesiona do innej firmy? Mam jednego pracownika z produkcji na umowę na czas nieokreślony ale zdążył przepracować tylko jeden miesiąc. #wlasnafirma #biznes #pracbaza #prawo #firma
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Wyślij anonimową PW do autora (niebawem) · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Odprawa zgodnie ze stażem danego pracownika i kończysz współpracę z pracownikiem i każdy jest zadowolony.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
@sberatel a bardziej inteligentny olewa czytanie przepisów (bo nie ma na to czasu), tylko rozwiązuje problem. Zadałem pytanie na wykopie, bo szanuję czas swojego adwokata i będę go męczył dopiero w poniedziałek :)
─────────────────────
@mirko_anonim: możesz zawsze zwolnić z obowiązku świadczenia pracy, poważniejsze firmy w podobnych sytuacjach tak robią.
Pacta sunt servanda, będziesz musiał płacić i tak za okres wypowiedzenia plus odprawa.
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-likwidacja-stanowiska-pracy-jak-wyliczyc-odprawe-pracownika
Ja na twoim miejscu bym nie świrował i w miare możliwości wypłacił całość. Dobra opinia to też jest kapitał który się w przyszłości może spłacić.
@sberatel poświęciłem kilkanaście minut na kilka artykułów i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co zrobić z pracownikiem GDY NIE MAM DLA NIEGO ZAJĘCIA. Ma dwa tygodnie siedzieć w pustej hali i pić kawę?
@thorgoth kasa nie jest problemem, tylko właśnie to co wyżej - co ma robić przez
@thorgoth wróć, Ty mi udzieliłeś dobrej wskazówki :D "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy" jest kluczem. Dziękuję, proszę moderatora o zamknięcie wątku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
─────────────────────
Nic. Wypłacasz kasę za odprawę itp. oraz dajesz mu na piśmie, że zwalniasz go z obowiązku świadczenia dalszej pracy i on sobie ogarnia nową robotę. Inna opcja to dajesz mu płatny urlop i też sobie szuka nowej roboty. Przez chwilę będzie zatrudniony w dwóch firmach.
@mirko_anonim: adwokata? XD
Coś mi się zdaje że tam grubsze combo poszło