Wpis z mikrobloga

#biedanonim
Którą z poniższych opcji byście wybrali? Mam 25 lat, zarabiam 10k+ netto, odkładam z tego 6k, od przyszłego roku podwyżka do 12k. Mam 160 tys. oszczędności i rozglądam się za własnym mieszkaniem w stolicy. Teraz za najem płacę ok. 2,5k więc kredyt 2% byłby praktycznie taki sam a rynkowy byłby niewiele droższy. W lutym dokonałem rezerwacji 1 mieszkania, w marcu kolejnego.
1. Mieszkanie A: 40,5m2, dwa pokoje (sypialnia 12m, salon z aneksem 19m + łazienka i niewielki hol), balkon niecałe 4m2 na dziedziniec (nie chciałem ruchliwej ulicy / tramwaju), 5,5km od centrum. Cena 565 tys. z miejscem parkingowym w garażu podziemnym. Z minusów to ekspozycja wschodnia i mieszkanie ~300m od torów.
2. Mieszkanie B: 42,5m2, dwa pokoje (sypialnia 11m, salon z aneksem 20m + łazienka i większy hol), dwustronne (wschód-zachód), loggia niewielka (trochę ponad 3m, prywatna, bez sąsiadów), ostatnie 6 piętro, 5km od centrum, budynek raczej w wyższym standardzie. Cena 634 tys. z miejscem parkingowym w garażu. Z minusów: cena, dość uboga na razie infrastruktura usługowa przy samym budynku mieszkalnym.
3. Na razie odłożenie zakupu, poczekanie na nowe inwestycje, odłożenie więcej kasy i celowanie od razu w docelowe 3-pokojowe mieszkanie ok. 50m (z dodatkowym pokojem na biuro) za ~700k - byłoby idealne, nawet dla pary na początek.

#nieruchomosci #mieszkanie #warszawa

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @perfumowyswir: Białołęka, Ursus ani Łopuszańska nie wchodzą w grę. Za ok. 48-50m powinno się udać na Bemowie, Pradze czy Bielanach. W czwartek dostałem ofertę za 690k za ~49m (3 pokoje). Brakuje mi ok. 30-40k, ale nie chce też ładować całej kasy w to, poduszka min. 30-40k.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): > Anonim (nie OP): Ile kosztowały te rezerwacje i ile tracisz rezygnując z nich? Który deweloper się na to zgodził?

Nie kosztowały nic, umiejętnie rozegrane.

Anonim (nie OP): 25 lat niby inteligentny przynajmniej po zarobkach patrząc a nie umie podjąć decyzji ?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale nikt Tobie nie doradzi, bo za malo szczegolow podales - np. 5,5km od centrum nic nie mowi - moze to byc jakies zadupie za wilanowem albo m1 na ursynowie xd
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @eehhh: Myślę, że takiego znaczenia to nie ma. A to Grochów, B to granica Włoch i Ochoty. Bardziej mi chodzi o doświadczenia osób, które decydowały się na 1 mieszkanie. I czy nie zemści się wybór mniejszego. Czy jednak najlepiej celować od razu w docelowe 3-pokoje. No i zapomniałem napisać, że A do odbioru w listopadzie tego roku, a B do odbioru w czerwcu przyszłego roku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Raczej lepiej poczekać i zbierać na docelowe 3 pokoje. Jak ze znajomymi gadałem to wszyscy mówili, że na swoim mieszkaniu nie ma co oszczędzać i iść na duże kompromisy. Pamiętaj, że będziesz tam spędzał mnóstwo czasu, więc warto iść w coś co jest dla ciebie przyszłościowe. Oczywiście niby można potem sprzedać, ale to znowu musisz się p-------ć z kupcami itp.

Tak to kupisz teraz i za 3-4 lata będziesz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w mieszkaniu najwazniejsza lokalizacja, lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja ( ͡° ͜ʖ ͡°) lepsze 2 pokoje w lepszej lokalizacji niz 3 pokoje na zadupiu.
Ogolnie polecam przesluchac material: https://www.youtube.com/watch?v=FEaug0LsbbI - nie pamietam w ktorej dokladnie minucie, ale Narkun mowi z doswiadczenia, ze nie warto oszczedzac 50-100k na pierwszym mieszkaniu, bo tam bedziesz zyl minimum kilka lat i sie nie oplaca.

Ja tez jestem zdania, ze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Fajne zarobki zapewniające odpowiednią zdolność ( ͡° ͜ʖ ͡°)- Na 2 pokojach rodzina z małym dzieckiem też się zmieści, ale faktycznie warto pomyśleć od razu o 3 pokojach (1 do spania, 1 gabinet, potem gabinet na dziecięcy). W tych cenach masz 100% lepsze lokalizacje na wtórnym, co prawda trochę starsze, ale liczy się lokalizacja przy późniejszej sprzedaży / komforcie życia
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @cptKaladin: dzięki, też mi się tak wydaje, natomiast nie wiem czy nie tracę poniekąd wróbla w garści, bo 2-pokoje za 540k w nowym budownictwie i obiektywnie niezłej lokalizacji mogę mieć już w listopadzie, a na 3 -pokoje muszę trochę odłożyć plus poczekam na oddanie 1,5-2 lata. Zarobki będą tylko rosnąć, bo jestem na początku kariery więc to mniejsze i tańsze mieszkanie mógłbym nawet spłacić w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bardzo dwie strony medalu. z jednej strony kupisz mniejsze, kupisz szybciej, szybciej na swoim. z drugiej jak mniejsze kupisz to motywacja do zmiany na wieksze mocno spadnie, mozesz zaczac wybrzydzac itp. ;)
  • Odpowiedz