#biedanonim Jak bardzo w czasie kryzysu lecą nieruchy? Sytuacja w robocie bardzo się pogorszyła (IT), jestem zakredytowany na ~350k (odbiór mieszkania będzie w Q4 2023, 50m2 2p w mieście ~20km od Warszawy ale z pociągiem do Centrum), ale za to mam ~200k w lokatach, obligach COI, akcjach / funduszach (głównie etf) na IKE IKZE PPK. Wszyscy trąbią o giga bańce, ja mam bardzo słabą psychę i siadają mi na głowę czarne scenariusze - że stracę robotę, całkiem się załamię / nie znajdę przez 6+ miechów nowej (na tyle mam poduszki w lokatach), przyjdzie kryzys typu 2008, jednocześnie spadną i nieruchy i akcje i zostanę z pętlą na szyi że nie da rady mieszkania sprzedać / jak nawet sprzedam to za to co dostanę ledwie spłacę resztę kredytu (albo i nie).
@mirko_anonim: zależy w jakim kraju i jak bardzo kryzys. Jak PKB by było 5% na minusie to zauważysz na pewno, ale jak będzie tylko - 0,1% to już można się spierać.
Anonim (nie OP): Zgadza się rynek IT siadł całkowicie. Musisz szukać nowej roboty plus zrobić sobie budżet miesięczny i się go trzymać. Jak masz poduszkę to skup się na szukaniu pracy a nie na spłaceniu kredytu.
Jak bardzo w czasie kryzysu lecą nieruchy? Sytuacja w robocie bardzo się pogorszyła (IT), jestem zakredytowany na ~350k (odbiór mieszkania będzie w Q4 2023, 50m2 2p w mieście ~20km od Warszawy ale z pociągiem do Centrum), ale za to mam ~200k w lokatach, obligach COI, akcjach / funduszach (głównie etf) na IKE IKZE PPK. Wszyscy trąbią o giga bańce, ja mam bardzo słabą psychę i siadają mi na głowę czarne scenariusze - że stracę robotę, całkiem się załamię / nie znajdę przez 6+ miechów nowej (na tyle mam poduszki w lokatach), przyjdzie kryzys typu 2008, jednocześnie spadną i nieruchy i akcje i zostanę z pętlą na szyi że nie da rady mieszkania sprzedać / jak nawet sprzedam to za to co dostanę ledwie spłacę resztę kredytu (albo i nie).
#nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.
Musisz szukać nowej roboty plus zrobić sobie budżet miesięczny i się go trzymać.
Jak masz poduszkę to skup się na szukaniu pracy a nie na spłaceniu kredytu.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero