Wpis z mikrobloga

#biedanonim
#prawo
Mirki
Czy będąc notariuszem można godnie zarobić? Słyszałem, że rynek teraz ciężki, mało klientów itp Kończę prawo w tym roku, byłem na praktykach w kancelarii notarialnej-ogl spoko, podoba mi się tryb pracy, rutynowość i działanie od a do z z aktem notarialnym dla klienta i perspektywa, że będąc w okolicach 30 jesteś już własnym szefem i sam organizujesz czas pracy. Bylem tez w korpo prawniczym w stolicy - nie dla mnie jest zajazd od switu do nocy by nie mieć w ogóle czasu wolnego. Co uważacie? Czy notariat to nadal rynek pozajmowany przez koneksje rodzinne i ciężko się wybić?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
· Tag #biedanonim to wpisy z niską potrzebą anonimowości.

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Stawki są ustalane urzędowo, więc wynagrodzenie zależy od ilości klientów i od kwot transakcji.
Duże miasto typu Gdańsk, Warszawa - wyższe kwoty transakcji, ale i więcej notariuszy, co może przełożyć się na mniejszą liczbę klientów.
U mnie w obecnym mieście 100 tys mieszkańców na sporządzenie aktu notarialnego niecałe dwa lata temu czekało się 4-6 tygodni, bo tak lokalni notariusze byli zawaleni pracą.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tym stwierdzeniem, że w okolicach 30 jesteś sobie szefem to lepiej uważać, bo obecnie zdanie egzaminu notarialnego to nie taka prosta sprawa, więc może się zdarzyć kilka podejść. Dodatkowo po egzaminie trzeba byłoby trochę popracować jako zastępca notarialny, chyba że masz kasę na otwarcie własnej kancy bezpośrednio po aplikacji.
  • Odpowiedz