Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od kilku lat odkładam na mieszkanie w pewnym dużym mieście w bloku. W planach było kupno czegoś w wielkiej płycie (nawet do remontu) bez brania kredytu, na co niedługo byłbym w stanie sobie pozwolić. Po doświadczeniach z wynajmem zacząłem się mocno zastanawiać czy to dobra decyzja, kiedy w lokalu obok wprowadziła się totalna patologia, która zatruła względny spokój (ciągle awantury, wiercenie w ścianach w randkowych godzinach i wiele innych). Wracając do rzeczy, czy macie jakiś patent na zminimalizowanie prawdopodobieństwa kupna kwatery przy gnieździe patologów? Czy skupić się raczej na nowym budownictwie (opcją z wzięciem pożyczki)?
#mieszkanie #nieruchomosci #oszczedzanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: sąsiad za ścianą zawsze moze się zmienić. Jak rynek wtórny to idziesz po prostu do każdego sąsiada z boku góry dolu i rozmawiasz. Jak ktoś jest ewidentną patologia to zobaczysz, jeśli masz wokół ludzi którzy mają te mieskzania na własność i są ok no to może będzie spoko przez jakiś czas, w teorii powinni bardziej dbać o części wspólne itp jeśli to ich
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie ma opcji sprawdzic - kiedys wynajmowalem mieszkanie w dosc dobrej lokalizacji, blok prawie 'premium' - i w ciagu roku zmienili mi sie prawie wszyscy sasiedzi xd Nade mna sprzedali mieszkanie, 2 mieszkania obok mnie zmienili sie najemcy oraz podemna tez sie ktos wyprowadzil.
Jedyna opcja to dom albo minimalizacji ryzyka poprzez kupno mieszkania z dobra akustyka i jak najmniejsza iloscia sasiadujacych mieszkan
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mozesz tylko minimalizowac. Pochodzic po sasiadach, podpytac sie jak sie mieszka bo myslisz o wynajmie. Zobaczyc jak zadbane jest blokowisko i jacy ludzie przesiaduja pod blokiem. Pamietaj, tez, ze im nizszy czynsz to czesto tym wieksza patola. Ale nie jest to zasada.
  • Odpowiedz