Wpis z mikrobloga

@wez_idz_sobie: jak śmierdzi to raczej zepsuta. Też mnie wkurza to, że sklepy często sprzedają nieświeże mięso do tego stopnia, że praktycznie przestałem sobie robić żarcie i wolę jeść w restauracji, bo tam chyba zwykle mają świeższe.
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie: Mielone mięso wołowe może zmienić kolor z powodu takich czynników jak temperatura, światło, działalność drobnoustrojów czy ekspozycja na tlen. Mięso wołowe zawiera białko - mioglobinę - które reaguje z tlenem. W wyniku reakcji powstaje pigment - oksymioglobina - który barwi mięso na krwistoczerwony kolor. Mięso z wnętrza paczki może mieć kolor szary, ponieważ nie zdążyło wejść w reakcję z powietrzem. Nie oznacza to jednak, że jest zepsute. Wołowina, która ma
  • Odpowiedz
@wez_idz_sobie:
Jak kolega wyżej napisał, może zmienić kolor na szary, a w związku z tym że do barwienia takiego mięsa często używa się soku z buraka (przeczytaj skład) to zmiana barwy jest niejednorodna.
  • Odpowiedz