Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mi dlaczego według was suwerenne panstwo nie może zaprosić wojsk innego suwerennego państwa na swoj teren?

@mirko_anonim: może zaprosić, nikt mu nie broni. A w tej sytuacji państwo, które wyśle tam swoich żołnierzy, z dużym prawdopodobieństwem poniesie straty, nawet przypadkowe. Czy w związku z tym takie państwo jest gotowe do wypowiedzenia wojny sprawcy ataku? Czy po prostu narysuje czerwoną linię, pogrozi palcem etc?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: myślę, że nie rozumiesz najważniejszego.
NATO nie jest po stronie ukraińskiej.
NATO jest po swojej własnej stronie.
Jednocześnie każdy członek NATO ma zupełnie inne własne cele.
USA wywołało te wojne, jest też głównym wygranym
Niemcy sa w trzecim głównym przegranym i chcą
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: XD każde państwo może samodzielnie wziąć udział. Jak Państwo NATO wejdzie na UKR z pomocą, to NATO nie jest zobowiązane do reakcji i obrony owego członka.
Nikt nie chce się w pełni i oficjalnie angażować. Głównie dlatego, że Ukr. miała szanse przystąpić do NATO, ale sami zrezygnowali z tej ścieżki - pewnie w decyzji pomogły nieoficjalne wpływy russji. Ponadto nie mają oficjalnych sojuszników.

Tak więc nie wiem co wykopki,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: NATO chroni państwa członkowskie, które są atakowane. NATO nie pomaga krajom członkowskim, które same z siebie rozpoczynają konflikty zbrojne bądź się do nich przyłączają. Dlatego wkroczenie wojsk kilku sojuszników nie byłoby wcale tak bezpieczne dla tych narodów, a byłoby niezmiernie kosztowne.
  • Odpowiedz