Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zastanawia mnie jak wygląda nauka i poziom na topowych, prestiżowych światowych uczelniach typu Harvard.
Mówi się, że Polska ma beznadziejne uczelnie zajmujące rankingi 500+.
A mimo wszystko np. analiza matematyczna na takim AGH, PW, UW, UJ itp. potrafi odsiać większość kierunku już na pierwszym roku, mimo że ludzie często zdają rozszerzone matmy na 90%+, uczą się latami, rezygnują z życia prywatnego.
Ja wiem, że na taki Harvard idą najlepsi, ale czy to oznacza, że ich przeciętny student ma wiedzę i umiejętności przeciętnego doktora z Polski?
Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić - przecież w Polsce nie rodzimy się z zaniżonym IQ względem reszty świata, a topowe uczelnie światowe raczej nie mają innej wiedzy i nauki, do której my byśmy dostępu nie mieli.

Chyba, że po prostu to jest jakiś mit, że u nas poziom jest tragiczny a tam tak cudownie

#studbaza #studia #uczelnie #nauka #edukacja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 5
Anonim (nie OP): O tych beznadziejnych uczelniach najwięcej gadają ludzie bez matur, osoby nie nadające się do studiowania i ci którym nawet po Harvardzie by się w życiu nie udało.

Nie wiem jak wygląda taka nauka, ale na pewno masz więcej możliwości i uczysz się u osób o większych osiągnięciach naukowych niż u profesorów z polskiej uczelni.

• Odpowiedz
@mirko_anonim: raczej podobnie jak i tutaj, co najwyżej tam wykładają ludzie, którzy są byłymi lub aktualnymi pracownikami wielkich, nowoczesnych przedsiębiorstw i znanych marek. Oczywiście nie muszę mówić, że takim uczelniom łatwiej nawiązać współpracę z amerykańskimi gigantami niż jakimś uczelniom w Polsce i amerykańskie firmy wolą zatrudniać pracowników po tamtejszej uczelni niż jakiejś europejskiej - tego nie trzeba tłumaczyć. Rankingi wszelakie to średnie wyznaczniki na ogół, bo punkty do nich liczy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Może dlatego bo tam wykłada dużo noblistów, a Polska ilu ma noblistów z nauk ścisłych? Kojarzę tylko Marię Curie Skłodowską (a wg wykopu to mężczyźni są lepsi z nauk ścisłych haha tylko czemu żaden Polak nie ma Nobla z chemii ani fizyki?).

· Akcje: Odpowiedz anonimowo ·
  • Odpowiedz