Wpis z mikrobloga

@Chlodny_Pokerzysta: raczej pokazuje jacy ignoranci wypowiadają się na tematy o których nie mają pojęcia. Nie potrzebowałem, to się nie nauczyłem. Będę potrzebował, to się nauczę. A ty jak jesteś, tak burakiem pozostaniesz.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @depish To zapytam o taki prosty przykład.
To jak napisałbyś program który ma za zadanie policzyć powierzchnię na podstawie zadanych punktów z uwzględnieniem korekty błędów zastosowanej metody obliczeniowej?

Mam wrażenie że większość programistów zajmuje się tematyką apek na telefon do odchudzania, rzucania palenia i potem jak taki wywęszy pracę na etacie za taką samą stawkę i z takimi samymi warunkami pracy to wychodzi jego brak kompetencji.
Szczęśliwie, teraz rzucają programowanie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @RaplArbuzy
Jest zasadna różnica między nie wiedzieć a nie pamiętać.
Od ludzi technicznych wymaga się pojęć technicznych czy matematycznych. Choćby na takim poziomie aby jeden mały dzwoneczek zadzwonił w mózgu.
Czy jakby kucharz nie wiedział że ziemniaki gotuje się we wrzącej wodzie a nie powietrzu to też byś go bronił?
Znam przypadek poważnej awarii bo programista pisząc kod nie uwzględnił że Sygnał A po przebyciu kilkudziesięciu kilometrów nie jest dokładnie tym
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Oskariat a w jakiej branży programujesz? Gierki mobilne na telefon?
Już dawno nauczyłem się że zarobków nie ma we wzorze na szczęście, a Ty od roku w co drugim poście chwalisz się wyciągami.
Nie znasz matmy, okej. Ale ktoś kto pracuje przy programach obliczeniowych i dumnie nazywa się programistą 20k chyba powinien umieć matmę?

• Odpowiedz
@mirko_anonim: Widzę 2 opcje:
1. Zazwyczaj jakiś analityk czy ktoś z biznesu znający domenę dostarcza potrzebne wzory do implementacji.
2. Nauczyłbym się. To nie jest jakieś rocket science. Na studiach kiedyś zaliczyłem na 3, to do pracy w kilka dni bym ogarnął na potrzeby jednego taska. Gdyby to było ultra trudne i występowało regularnie, to pewnie zatrudniliby kogoś z odpowiednim backgroundem.
A co do tego, że programowanie to nie magia,
  • Odpowiedz
ktoś kto pracuje przy programach obliczeniowych

@mirko_anonim: jasne ze tak. Ale ty generalizujesz wszystkich programistow, gdzie 90% rynku to myslenie logiczne i kreatywne rozwiazywanie problemow w ograniczeniach ktore stwarza dana technologia/stack/codebase (albo klepanie prostego kodu).

Tak jak ci napisal ktos wyzej, jakbym potrzebowal calek to bym sie nauczyl
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Podobnie w mojej branży. Nie firmie, cała branża jest skażona takim podejściem, bo chyba się ludziom zaczęło wydawać że są chodzącym cudem świata. Co gorsze, kazdy mlodszy rocznik ma coraz bardziej w------e - juniorów których warto w ogóle zaprosić na rozmowę nie ma nawet 1% z otrzymanych zgłoszeń. Zwyklaków i seniorów niewiele więcej. Kompetencje się kurczą, mam wrazenie, z każdym rokiem. Tylko oczekiwania płacowe pęcznieją.

• Odpowiedz