Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: piona kolego! Jestem w podobnej sytuacji. Trzeba robić to co się lubi, ale rozsądnie jest się trzymać tego co przynosi pieniądze. Zamiast podwyżki możesz sobie negocjować skrócony wymiar czasu i ten czas poświęcać na pasję.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeżeli przy zajęciach związanych z budowlanką (taras, piwnica, etc.) odpoczywasz to traktuj to jak hobby. Jeśli robota w IT Cię nie zabija i nie musisz siedzieć po nocach i wszystkiego poświęcać żeby wyrwać jakiś hajs, to pracuj dalej w IT, a budowlankę i majsterkowanie zostaw jako hobby po godzinach. Sam siedzę w IT (aktualnie bardziej procesy IT), a grzebanie w samochodzie mam jako hobby. Źle jest, jak hobby staje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: też tak mam, od zawsze lubiłem majsterkować ale no poszedłem w pieniądze i siędzę w IT. Ale przyszłościowo też bym bardzo chciał coś 'tworzyć' namacalnego. Bardzo lubię pracować przy drewnie... szkoda że do takich rzeczy potrzeba zaplecza, miejsca i trochę środków. Idź w to. Rób to co lubisz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: mam 44 lata, ponad 20 lat pracy w IT
3 ata temu otwirzylem domowa piekarnie
jakis czas jeszcze pracowalem w obu miejscach, pozniej rzucilem IT i tylko pieklem, pozniej na chwile wrocilem zeby zarobic na rwmont i znowu tylko pieke
nawet wstajac o 5 czuje ze odpoczywam
robie to co uwielbiam, zarabiam mniej i ciesze sie kazdym dniem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak tylko zaczniesz się użerać z ludźmi, srać z ich nierzetelnością i nieterminowością to z fajnego hobby się zrobi udręka. Nie warto się pchać w żadne usługi.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Ja bym robił jedno i drugie. Musisz zrozumieć to co rozumie 22 letni programista. Programowanie to super pasja, a co innego robić chałturę dla klientów. Póki co robisz to co Tobie się podoba w budżecie, który sam ustalasz. Przemyśl to

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie musisz od razu rzucać korpo żeby zająć się innym zajęciem. Zareklamuj się, zacznij szukać zleceń i zobaczysz czy będą spływać zapytania - bo na starcie na pewno nie będzie tego pełno. Gdy zapytań będzie 1-2 to na pewno połączysz to z swoją aktualną robotą, a jeśli zostaniesz zasypany klientami to wtedy możesz rzucić regularną pracę i zacząć nową karierę. Nie trzeba tutaj ryzykować i rzucać dotychczasowej pracy w
  • Odpowiedz