Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: ja będę wracał jak uda się załatwić leczenie w Polsce bo tylko to mnie tutaj trzyma. Od lat nie jestem w stanie za wiele odłożyć, koszty życia mnie dobijają. Pracuje z domu na self employment i mam możliwość zarabiania tyle samo będąc w UK i w PL. Różnica jest taka że w Polsce z tymi zarobkami bym żył jak krezus a tutaj jestem co najwyżej mocnym przeciętniakiem.
  • Odpowiedz
Wracać, mirki?

@mirko_anonim: dość skrajne scenariusze rysujesz - z jednej strony mamy kupowanie nieruchomości w jednym z najdroższych regionów kraju, a z drugiej perspektywa powrotu do braku perspektyw. Wiem że może być to szokiem, ale poza Londynem też jest życie. Może warto byłoby się zastanowić nad restartem kariery w nieco tańszym regionie.

Wrócisz, kupisz co masz kupić i co dalej? Będziesz tyrał za grosze opowiadając kolegom że na wyspach to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie czytałam całego wysrywa ale zgadzam się z Aga, po co wracać do Polski? Więcej się dorobisz pracując w dominosie w uk niż w pizza Hut w Polsce obviously. Do Polski to warto wrscac po studiach w uk, z kilkoma latami pracy i ugruntowana pozycja i siup jako dyrektor w korpo. Tak to widzę.
  • Odpowiedz
rozwij to tez lepszy jezyk i komunikacja z innymi, przedewszystkim gadac, nie przejmowac sie jak udaja ze nie rozumieja bo rozumjeja, tylko tak cwaniakuja, zeby sie zamknac w sobie i za bardzo nie odzywac, zeby sie nie domagac lepszych warunkow.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Tak jak już wcześniej komentujący wspomnieli. To jest bardzo indywidualna sprawa:
Odnośnie powrotu, dużo zależy od tego do jakiego regionu Polski chciałbyś wracać, nawet jeśli Ty znajdziesz przyzwoitą pracę, to czy różowej także przyjdzie to łatwo. Czy masz/macie zamiar w Polsce się rozwijać i dokształcać/robić jakieś dodatkowe kursy lub po prostu się przebranżowić? Póki co w wielu miejscach naprawdę brakuje ludzi do pracy w różnych zawodach, ale jak długo to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

wraca się wtedy, kiedy praca i życie w Polsce będzie lepsze niż za granicą. A na to po twoim opisie się nie zanosi. Pomyśl też o przyszłości dzieci, gdzie im będzie lepiej (imo lepiej w UK), poza tym wyrobisz sobie (i twoja kobieta) na Wyspach kolejne lata do emerytury ( i wtedy można myśleć o powrocie do PL). Ludzie ci dobrze radzą: pomyśl o innych częściach kraju, tańszych, może
  • Odpowiedz
@Noami: Ja mam obawy/niechec wracac do PL majac studia z UK, mozliwosc utrzymania 6 cyfrowej pracy zdalnej z UKi wlasnym domu w UK, ktory moglbym sprzedac i kupic dom za gotowke w Wawie. Wizja scierania sie w polskim piekielku wprowadza mnie w leki/depresje. Nie wiem czy chcialbym sie szarpac z homo sovieciectusami. Z drugiej strony, kiedy opuszczam swoja angielska wioske i jade do najblizszego miasta, to widzac ten Zombie land
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: krótko mówiąc masz rozterki czy chcesz przestać być Polakiem Mirku I zapomnieć o świecie w którym się wychowałeś. Wiesz, tak jakbyś był Anglikiem od urodzenia to nie marzylbys o polskim domku z cegieł bo byś go nie znał. Czy bardzo drogie byłoby kupno jakiegoś domu w UK? Nie dałoby się otworzyć filli w firmie w której pracujesz nie wiem w jakimś Manchesterze i żebyś zaproponował że Ty tym pokierujesz?
  • Odpowiedz