Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie wiem co robić. Mam 200 tysięcy zł wkładu i zdolność na 600k z żoną na kredyt 2%. Ale ceny trochę powaliło (albo zawsze były powalone) i nie wiem czy brać co jest i trudno, czy może czekać - nie wiadomo na co. Pomocy.
#nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: wykopowy_brukselek
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ja jestem zdania że nieruchomości stanieją, złotówka pewnie też. Polska szykuje się do przystąpienia do wojny na Ukrainie w przyszłym roku coś mi mówi że betonowe złoto mocno potanieje w takiej sytuacji, wtedy będzie dobry moment na kupno
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: chętnie też się dowiem. Gotówka jest, bk2 też wchodzi w grę ale jak pomyśle, że mam Januszowi zapłacić 100k więcej za to, że kupił mieszkanie rok wcześniej i jedynie co zrobił to zamknął na klucz zostawiając w stanie developerskim to mnie skręca.
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras:

To i tak dobrze, jeśli tylko zamknął na klucz i zostawił w deweloperskim.
Gorsze są mieszkania wykończone po kosztach, tak że w zasadzie od ręki wypadałoby tam zrobić generalkę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: idź i mów cenę jaką ty by zapłacił i ile Ci się wydaje, że to mieszkanie kosztuje i jebnij taką cenę - sprawdź mieszkania w okolicy, historię itd. Ewentualnie niech dorzucą miejsce postojowe/ Dużo ludzi potrafi zejść z cenami, zwłaszcza przy małej sprzedaży ostatniej spowodowanej brakiem udzielanych kredytów
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Nikt nie ma kryształowej kuli do kwestii ekonomicznej, ale są też pytania pomocnicze z psychy:

A chcesz czekać jeszcze np. 2 lata zanim kupisz sobie dom? 3 lata? 5 lat?

O ile ceny muszą spadnąć żeby cent Ci pasowały? 10, 20, 50 procent?
  • Odpowiedz
w amerykańskich mediach youtubowych już dawno a wczoraj był nawet artykuł na ten temat na głównej

@1masa: nie dziwne, że ruscy propagancyści, szczególnie ten którego tweet przytoczyłeś, zawsze podają się za "prawidzwych polaków" albo "amerykańskie media" :-)

• Odpowiedz
@majk3l: i co? Inteligentny człowiek to już dwa lata temu wiedział że to prawda a wczoraj premier mówił że to nasza wojna. Wszystko da się przewidzieć. Ja pisałem o tym dużo wcześniej,zanim jeszcze wojna na Ukrainie wybuchła.
  • Odpowiedz