Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: ja już kucuje od ~2005 roku gdy dostałem neostradę i internet oraz poznałem Pana Janusza.

To były czasy gdy w internecie można było spotkać prawdziwych ludzi a nie tylko partyjne boty polityczne.

Polecam, z raz obranej drogi nie zawraca się ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Polecam, z raz obranej drogi nie zawraca się ( ͡º ͜ʖ͡º)

@sorek: Przecież każdy zawraca, dlatego się mówi, że z Korwina się wyrasta :P
  • Odpowiedz
@fervi: do Korwina ma się okres buntu ale później się dorasta ponownie. Szczególnie gdy się pozwiedza trochę świata, pozna trochę ludzi (szczególnie ludzi biznesu) oraz tego, że może być normalnie jak ktoś Ci homonto nie zakłada i nie traktuje jak niewolnika.

Szczególnie to widać w UK gdzie jest jeszcze sporo praw opartych na common law - co niestety się tutaj mocno psuje z roku na rok.
  • Odpowiedz
@sorek: Tylko czy ludzie biznesu nie budują swojego majątku na masowym łamaniu praw pracowniczym i wykorzystywaniu innych? W sensie fajnie jest posłuchać ich historii, ale potem zastanowić się czy ludzie co dla nich pracowali byli pozytywnie nastawieni czy negatywnie. Oczywiście można powiedzieć, że to nieważne, ale to oni stoją za sukcesem danej osoby
  • Odpowiedz
Tylko czy ludzie biznesu nie budują swojego majątku na masowym łamaniu praw pracowniczym i wykorzystywaniu innych?

@fervi: załóż biznes to się dowiesz ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@sorek: Wiem jak działa świat. Jednakże nie wiem czemu prawica pielęgnuje małpie instynkty. To znaczy wiem, bo są one zakorzenione, ale jednak jesteśmy cywilizacyjnie wyżej i można od nas wymagać więcej.
  • Odpowiedz
@sorek: To jest małpi instynkt, a dokładniej zwierzęcy. I nie chodzi mi o to, że to coś złego z automatu, bo tego typu instynkty przydają się w sytuacjach kryzysowych

Dam Ci przykład zajebistego Sośnierza. Stwierdził on w debacie m. in. z Gozdyrą, że nie warto się zajmować rzeczami typu fatalna hodowla norek, gdyż natura nie jest etyczna.
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-09-09/sosnierz-powinnismy-bronic-ludzi-przeciwko-zwierzetom/

Oczywiście natury (zwierząt) nie można rozpatrywać w kontekście moralności, bo nie znają takiego terminu.
  • Odpowiedz
Pytanie czy można przeprogramować ludzi, by myśleli - rywalizacja jest spoko, ale nie za wszelką cenę.

@fervi: pytanie po co i czy nam się to opłaci. Wszystko co dobree na świecie mamy bo ze sobą rywalizujemy o to kto jest lepszy. I na tym to polega.
  • Odpowiedz
@sorek: To jest moim zdaniem nie do końca poprawne założenie. Gdyż z jednej strony jest to racja, z drugiej ogranicza rozwój.

Znasz pewnie różnego rodzaju akcje, które zachęcają pracodawców do brania osób niepełnosprawnych. Jasne, że takie osoby sobie radzą słabo, jednak inną opcją jest albo ich śmierć, albo wsparcie przez państwo. Wszelkiego rodzaju akcje pomocowe od takich, ale nawet po coś takiego jak edukacja dzieci może mieć wymierne korzyści dla
  • Odpowiedz
z drugiej ogranicza rozwój.

@fervi: dowód?

Jasne, że takie osoby sobie radzą słabo, jednak inną opcją jest albo ich śmierć, albo wsparcie przez
  • Odpowiedz