Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: jasny wuju, co za patologia. ja bym powiedział mojej siostrze w takiej sytuacji, że albo płacą pełną cenę, albo wynajmuję obcym ludziom, a jej jak się noga powinie (prędzej czy później) i zrozumie swój błąd, to jej pomogę i finansowo i mieszkaniowo.
ja bym nie poświęcił ani złotówki, ani godziny pracy żeby jakiś patus na tym żerował.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: normalnie jej powiedz że typ jest patusem i nie chcesz komuś takiemu wynajmować swojego mieszkania, oferując jej mieszkanie po niższej cenie miałeś nadzieję że dzięki temu będzie zadbane a jak widać koleś nie może zadbać o cokolwiek więc nie ma opcji że będzie tam mieszkał, tyle. Argumenty za tym jak się zachowuje masz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: niestety wygląda na to, że chłopak siostry to patologia. Niedobrze, że zaproponowałeś jej wynajem za połowę ceny, bo bardzo ci się to nie opłaca i teraz musisz złamać obietnicę. Ja bym powiedział, że 2/3 ceny byłaby odpowiednia jeśli będzie o mieszkanie bardzo dbać. W przeciwnym wypadku lepiej wynająć mieszkanie na rynku i jeśli tak dużo zarabiasz, to możesz pożyczyć jej kiedyś kilkadziesiąt tysięcy na wkład własny ewentualnie. (oczywiście pożyczkę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim może po prostu niech siostra ponosi konsekwencje swoich wyborów życiowych?
Z tego co piszesz sytuacja nie trwa miesiąc, a dłużej i nie zanosi się, żeby cokolwiek się zmieniło. Siostrze już pomogłeś i wystarczy, bo przez takie wyręczanie sprawiasz, że nie uczy się na błędach i nie liczy się z porażką. Chce być z patusem, to niech będzie, ale przecież mieszkanie miałeś wynajmować wyłącznie jej, a nie im obojgu.
Są dorośli,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale po co ci to mieszkanie skoro ani w nim nie chcesz mieszkać, ani go nie chcesz sprzedać, a do kredytu i tak będziesz dopłacał?

A z resztą... Daj im mieszkanie. Jak się pokłócą i siostra się wyprowadzi to patus przynajmniej będzie miał gdzie mieszkać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A serio, to podejmowanie ważnych finansowo decyzji na podstawie dziwnych układów rodzinnych i sentymentów nie brzmi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
Anonim (nie OP): Też kiedyś byłem taki dobry dla siostry żony. Rzuciła chłopaka, nawet nie wiem o co poszło. Jakiś powód z d#@$, ale pracę miała w tym mieście i potrzebowała gdzieś mieszkać. Umówiłem się z żoną, że może pomieszkać przez jakiś czas, żeby odłożyła kasę i mogła znaleźć mieszkanie samodzielnie. Chyba ustalenia do siostry nie dotarły, bo za odłożone pieniądze poszła zrobić sobie aparat na zęby i wróciła do rodziców.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeżeli kochasz swoją siostrę, a zapewne tak jest, to nie powinieneś jej ułatwiać i tworzyć bardziej komfortowym życia z facetem, który ją ciągnie w dół. Przedstaw jej swój punkt widzenia, powiedz, że ten facet nie jest godzien zaufania, a Ty nie chcesz składać na jej barki ciężaru związanego z pilnowaniem go, czy nie niszczy Twojej własności. Kochaj swoją siostrę mądrze, a nie rozpieszczaj- to nie to samo.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Piszesz, że wyceniasz to mieszkanie na 3500 PLN miesięcznie i sam je wykańczałeś. Potem piszesz, że to jest wysoki standard. No nie wiem.

Ale ja bym nie oddawał tak za nic. Siostrze pokój tak ale czemu masz sponsorować obcego faceta? Niech on płaci rynkowe stawki. A jak go nie lubisz to powiedz siostrze, że typa nie widzisz w tym mieszkaniu i tyle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w życiu bym nie wpuściła takiej patoli do domu, serce by mi pękło chyba jakbym wiedziała i widziała jak się zachowuje tam gdzie sama wszystko wykańczałam. Siostra jak jest normalna to zrozumie dlaczego nie chcesz go w mieszkaniu a jak zapatrzona w niego to niestety musisz się liczyć z tym że będzie niezadowolona i się obrazi.
Ja bym sprzedała to mieszkanie.
Jesteś troskliwym bratem, wiadomo, że chcemy najlepiej dla
  • Odpowiedz
Chyba ustalenia do siostry nie dotarły, bo za odłożone pieniądze poszła zrobić sobie aparat na zęby i wróciła do rodziców.

@mirko_anonim: jeśli dzięki temu znajdzie bogatszego męża, to zna się ona lepiej na inwestowaniu od ciebie.
  • Odpowiedz