✨️ Obserwuj #mirkoanonim Udało mi się kupić mieszkanie w Warszawie na Sielcach za 10 300 zł metr, można w nim zamieszkać. Mieszkanie 67 metrów 4 pokoje. Jestem mega zadowolony mimo, że to blok z wielkiej płyty lata 75, ale fajnie że mam nie daleko parki, lokalizacja spoko etc. :) Wstrzymałem się z zakupem pół roku bo mimo że miałem zdolność to postanowiłem, że zaczekam na ten BK2%. Teraz Mirki poprawcie mnie bo nie wiem czy dobrze myślę jak wrzucę 220k moich dodatkowych oszczędności na lokate 6%, to lokata będzie mi przez 3 lata spłacać odsetki kredytu i może część kapitału :) ? Rata kredytu 500k - kapitał 1 388,89 zł odsetki 937,50 zł Lokata 6% 220k - 1100zł - belka
Pytanie Bonusowe , czyli przy kredycie BK2% przez 10 lat zapłacę około 90k odsetek bankowi. Koszt odsetek kredytu w metrze mojego mieszkania 1300 zł. Finalny koszt mieszkania 12600 za metr nie odjąłem kasy z odsetek na lokacie. Gdybym brał zwykły kredyt 500k przy założeniu średniego wiboru przez 10 lat powiedzmy 2,5% + marża 1,7% zapłaciłbym bankowi 190K czyli koszt odsetek kredytu w metrze mojego mieszkania 2835 zł. Na Sielcach cena za metr w 2019 roku wynosiła 9500 dla podobnych mieszkań. Czyli to tak jakbym cofnął się w czasie z finalnym kosztem mieszkania? Mieszkanie przy moich zarobkach planuje spłacić na luzaku przez 10 lat do końca dofinansowania :) #nieruchomosci
@mirko_anonim tak to mniej więcej wygląda. Ten program bk2% to wyruchanie w dupe wszystkich, którzy polecieli po kredyty w 2021-23 i płacąc obecnie te 8-9% odsetek będą się dokładać do twoich rat.
Oczywiście wedle wykopków mieszkań zabraknie za 2 tygodnie a ceny wzrosły o 300%, ale wystarczy popytać deweloperów, i gdy ktoś faktycznie jest zainteresowany zakupem to okaże się że prawdziwe ceny stoją w miejscu względem 22, tylko te z publicznych
gdy ktoś faktycznie jest zainteresowany zakupem to okaże się że prawdziwe ceny stoją w miejscu względem 22, tylko te z publicznych cenników ofertowych rosną by napędzać FOMO.
@mookie: Chciałbym, żeby tak było. Z moich doświadczeń ceny jak najbardziej wzrosły.
Polecane mieszkania, np. Liwska w Warszawie, stara cena (pierwszy budynek) od 10500. Teraz stawiają drugi, obecnie dziura w ziemi. Dzwonisz, pytasz, słyszysz 14600, czyli około 40% podwyżki.
@TypowyZakolak ależ sam moge podać kilka przykładów anegdotycznych, bo niektóre inwestycje faktycznie tak podrożały ale dane cen transakcyjnych mówią coś innego.
@mirko_anonim: moja rada jest taka że p-----l te wszystkie analizy kosztów, zysków i strat bo żyje się raz i młodszy nie będziesz. Kupiłeś na super warunkach więc się ciesz tym a nie kalkuluj wte i nazad. Zawsze lepiej coś zrobić i być już ten krok do przodu niż czekać i czaić się nie wiadomo na co
✨️ Autor wpisu (OP): @TypowyZakolak Już nie takiego młodego bo po 30stce ;)
@mookie przed programem liczyłem, że ceny mieszkań m1, m2 m3(tych mniejszych) wywali, ale jednoczenie tak sobie myślałem, że dla części czteropokojowych ceny będą musiały się lekko cofnąć bo jest limit 700k albo 800k, nie wiem jak teraz ale chwilę przed ruszeniem BK2% tak było. Dlaczego czteropokojowe? Przez te dopłaty które trwają 10 lat, to chciałem kupić
Udało mi się kupić mieszkanie w Warszawie na Sielcach za 10 300 zł metr, można w nim zamieszkać. Mieszkanie 67 metrów 4 pokoje. Jestem mega zadowolony mimo, że to blok z wielkiej płyty lata 75, ale fajnie że mam nie daleko parki, lokalizacja spoko etc. :) Wstrzymałem się z zakupem pół roku bo mimo że miałem zdolność to postanowiłem, że zaczekam na ten BK2%. Teraz Mirki poprawcie mnie bo nie wiem czy dobrze myślę jak wrzucę 220k moich dodatkowych oszczędności na lokate 6%, to lokata będzie mi przez 3 lata spłacać odsetki kredytu i może część kapitału :) ?
Rata kredytu 500k - kapitał 1 388,89 zł odsetki 937,50 zł
Lokata 6% 220k - 1100zł - belka
Pytanie Bonusowe , czyli przy kredycie BK2% przez 10 lat zapłacę około 90k odsetek bankowi. Koszt odsetek kredytu w metrze mojego mieszkania 1300 zł. Finalny koszt mieszkania 12600 za metr nie odjąłem kasy z odsetek na lokacie.
Gdybym brał zwykły kredyt 500k przy założeniu średniego wiboru przez 10 lat powiedzmy 2,5% + marża 1,7% zapłaciłbym bankowi 190K czyli koszt odsetek kredytu w metrze mojego mieszkania 2835 zł.
Na Sielcach cena za metr w 2019 roku wynosiła 9500 dla podobnych mieszkań. Czyli to tak jakbym cofnął się w czasie z finalnym kosztem mieszkania?
Mieszkanie przy moich zarobkach planuje spłacić na luzaku przez 10 lat do końca dofinansowania :)
#nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Oczywiście wedle wykopków mieszkań zabraknie za 2 tygodnie a ceny wzrosły o 300%, ale wystarczy popytać deweloperów, i gdy ktoś faktycznie jest zainteresowany zakupem to okaże się że prawdziwe ceny stoją w miejscu względem 22, tylko te z publicznych
@mirko_anonim: Jestem niezmiernie szczęśliwy, że będę się zrzucał w podatkach na mieszkanie dla młodego programisty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mookie: Chciałbym, żeby tak było. Z moich doświadczeń ceny jak najbardziej wzrosły.
Polecane mieszkania, np. Liwska w Warszawie, stara cena (pierwszy budynek) od 10500. Teraz stawiają drugi, obecnie dziura w ziemi. Dzwonisz, pytasz, słyszysz 14600, czyli około 40% podwyżki.
@mookie przed programem liczyłem, że ceny mieszkań m1, m2 m3(tych mniejszych) wywali, ale jednoczenie tak sobie myślałem, że dla części czteropokojowych ceny będą musiały się lekko cofnąć bo jest limit 700k albo 800k, nie wiem jak teraz ale chwilę przed ruszeniem BK2% tak było. Dlaczego czteropokojowe? Przez te dopłaty które trwają 10 lat, to chciałem kupić