Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
tl;dr ojciec wygral zaocznie sprawe sadowa i cofnal mi alimenty za x lat, komornik wczoraj zajal mi wszystkie oszczednosci i jeszcze brakuje.

Wiem, ze to nie miejsce na ten temat i bede to kontynuuowal z prawnikami.
Wiem, ze dramatycznym niedopatrzeniem bylo nieodebranie kilku listow, ale bylo to zwiazane z kilkoma przeprowadzkami.

Widzialem ojca 5 razy w zyciu. Mialem dwie bialaczki, ostatni raz widzialem go 19 lat temu podczas pierwszej bialaczki. Odwiedzil mnie z nowa wywloka dolsownie jeden raz.
Podczas drugiej bialaczki nie zgodzil sie na pobranie antygenow HLA w celu przyspieszenia szukania dawcy szpiku (znalezli bez tego, ale w powietrzu wisialo, ze prokuratura miala go do tego zmusic, obeszlo sie).

frajer musial pokapowac, ze stuknela mi 30stka i przypomnialo mu sie, ze dalej placi alimenty (komornik mu pobieral).
Tak bardzo o mnie pamietal, ze nawet nie wpadl na to wczesniej zeby wystapic o rozpatrzenie przez sad i zatrzymanie obowiazku placenia.

Myslalem ze tylko mi zabierze swiadczenie, ale uzyskal cofke i wczoraj komornik zajal mi konto z calym sianem. Dobrze, ze vat mam kwartalny.

Dzwonilem rano do komornika i mowil, ze wyslal papiery na nowy adres + odpis wyroku.

Idzie jeszcze jakos zaskarzyc ten wyrok? Apelowac? Cokolwiek? Sprawa odbyla sie kompletnie beze mnie, biorac pod uwage powyzsze okolicznosci i kompletne wysr'anie sie na mnie chyba ciezko powiedziec zeby mu sie cos nalezalo poza czarnym workiem i duza iloscia piachu?

#prawo #alimenty #logikaniebieskichpaskow

()

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 3
Anonim (nie OP): Tylko obowiązek alimentacyjny na dzieci obowiązuje do 18 roku życia albo do 25 roku w przypadku dalszej nauki. To, że płacił do 30 to widać, że ktoś nie ogarnął zasady i jak najbardziej należy mu się ten zwrot liczony do tyłu, czyli powyżej 25 lat. Przyszedł pierwszy kop w dupę od życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @heniek_8: nie mowie, ze powinien placic dalej, ale skoro widzialem czlowieka 5 razy w zyciu i nie byl w stanie poswiecic wiecej energii... uwazasz ze kilka zlotych zaduscuczynienia zalatwia sprawe? Ze mozesz kogos pozbawic rodzica na cale zycie i wystarczy zaplacic jakies drobne co miesiac?

Anonim (nie OP): obowiazuje do momentu, az sad nie uzna inaczej. Nie wiem czy nadazasz, chlop mial tak wyebane w moje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @mirko_anonim

Warto nadmienić, że sąd może oddalić powództwo o zasądzenie alimentów od dziecka na podstawie art. 5 kodeksu cywilnego, co może mieć miejsce na przykład w sytuacji, gdy z roszczeniem alimentacyjnym wobec dziecka występuje rodzic pozbawiony władzy rodzicielskiej lub rodzic, który dziecko porzucił lub też dopuścił się innych budzących dezaprobatę czynów przeciwko dziecku, czy rodzinie. Warto wskazać na stanowisko Sądu Najwyższego przedstawione w uchwale Izby Cywilnej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie znam sytuacji, a ty ją przedstawiasz w ten sposób że byłeś chory, należy się współczucie (oczywiście tak)
ale w kwestiach prawnych nie odbierałeś pism od kilku lat kiedy już wiedziałeś że jesteś dorosły i trzeba by to jakoś rozwiązać
widziałeś się ze starym 5 razy? to była okazja żeby się zobaczyć po raz szósty i wyjaśnić sobie różne sprawy

on ma w ciebie w------e a ty masz w------e
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): >nie odbierałeś pism od kilku lat

@heniek_8: cos może źle wytłumaczyłem. Jak wnioskował o ponowne rozpatrzenie sytuacji z alimentami to odbierałem. To bylo ponad rok temu. Oczywisty wyrok sadu, ze moze przestac płacić i ok. Tutaj sprawa jest oczywista.

Przez ostatnie 4 miesiace sie przeprowadalem 3 razy i w tym czasie musial uzyskac jakis inny wyrok.
O cofce alimentow dowiedzialem sie wczoraj
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak taki mądry jesteś to w ogóle nie powinienes brać od niego go jakie kolwiek pieniądze. trzeba było pokazać że poradzisz sobie bez jego pieniędzy ale nie niby go nienawidzisz ale pieniążki dobrze pachną co?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli są przesłanki to sąd może nakazać płacić rodzicowi alimenty na dziecko powyżej 26 rż. Jeśli jest m.in.: niesamodzielne, upośledzone, odebranie całkowite lub częściowo praw obywatelskich dorosłemu dziecku, ciężka choroba etc. Nie dopilnowałeś drogi urzędowej/administracyjnej, teraz masz konsekwencje. Pamiętaj, że ojciec tym wyrokiem może również założyć ci sprawę o zwrot nienależnie pobranych alimentów wraz z ODSETKAMI od dnia prawomocności wyroki cofającego alimenty. Przekalkuluj sobie czy ci się to opłaca
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @MaJeM0: ja to chyba marnie opisalem, pewnie przez spore emocje.
Ale tez odwirowalem to co sie wlasciwie stalo. On mi cofnal alimenty w zeszlym roku w maju. Nie mam co do tego zadnych zastrzeżeń.

Teraz wlasnie wygral zaocznie sprawe o ten zwrot z odestkami, dlatego mi komornik zajal konto. Qrfa jak chory jest ten kraj, ze wystarczy dwa razy nie odebrac awiza i znikaja CI wszelkie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czyli zrobił tak jak w moim wcześniejszym wpisie. Wielkie prawdopodobieństwo, że w swoim czasie, złoży sprawę byś to jego alimentował. Nic nie poradzisz. Możesz tylko zbierać dowody na brak więzi i relacji z winy ojca. Jest to jakaś okoliczność łagodząca w późniejszej sprawie alimentacji rodzica. Ale tak na prawdę to zdecyduje o tym konkretny sędzia.
Witamy w "państwie prawa i chłopskiego rozumu". Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie cyrki
  • Odpowiedz