Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Odwiedziłem siostrę, która jest rentierką i mikrodeweloperką z Polski powiatowej, mieszka w wielkim szklanym domu i wozi się drogą furą. Taka typowa wyborczyni Petru czy innej platformy. Ja - typowy lewak, o czym ona wie od dawna i się przyzwyczaiła. Wiedziała też, że jej styl życia nigdy nie był dla mnie wzorem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale poza tym się dogadujemy.

Mi zaczęło się powodzić w działalności związanej z reklamą (do której przeszedłem dla pieniędzy - wcześniej byłem biedakiem z NGOsów, który miał już dość), połapałem kontakty, spore zlecenia i skończyłem w mieście wojewódzkim z fajnym mieszkaniem i już prawie do końca nadpłaconym kredytem. Niedługo pozbędę się hipoteki, a kasa dalej będzie spływała i człowiek się zastanawia na co ją przeznaczyć.

Siostra zabiła mnie wręcz jej stwierdzeniem - "no, to może kupisz teraz jakąś kawalerkę i będziesz ją wynajmował?"
Myślała, że to, że zacząłem zarabiać więcej sprawiło, że zmieniła mi się mentalność, sprzedam swoje ideały i będę kosił kasę od lokatorów w imię dochodu pasywnego, tak samo jak ona ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie, mimo faktu, że zaczynam odnosić sukcesy finansowe, nie zostanę rentierem. Może nadmiar gotówki przeznaczę na zamianę mieszkania na trochę większe, a potem będę lokował środki w obligacjach, walutach, może zacznę interesować się giełdą, może będę kupował dzieła sztuki, ale nie będę gromadził betonowego złota i żył z wynajmu.

Po prostu nie. Może nie jestem już zbuntowanym nastoletnim lewakiem i nie chodzę w koszulkach z sierpem i młotem, ale myśl o zostaniu landlordem dalej skręca mnie tak samo jak weganina obok którego ktoś stawia talerz z mięsem. Przez lata wynajmowałem mieszkania od kilku rentierów, mimo tego że byli oni na ogół mili i bezkonfliktowi, to nie mogłem zdzierżyć tego, że oddaję im pieniądze za nic. Myślałem sobie wtedy o tym szklanym domu siostry, drogich furach i drogich wakacjach. I wiedziałem, że ja wtedy swoimi pieniędzmi i swoją pracą funduję kolejnemu rentierowi takie życie. Ale już nigdy więcej. Ani ja nie będę płacił już nikomu za to że trzyma beton w portfolio, ani sam nie będę zdzierał od nikogo za to kasy.

#nieruchomosci #mieszkanie #wynajem #mieszkaniedeweloperskie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach