Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Uważam że ludzie którzy nie mają kredytu hipotecznego, bo dostali mieszkanie w spadku lub rodzice kupili (lub dołożyli część kwoty) im za gotówkę lub jeden z partnerów zamieszkał w mieszkaniu drugiej połówki to są ludzie którzy żyją w całkowicie innej rzeczywistości niż my ktorzy mamy hipotekę. Dla nich świat wygląda całkowicie inaczej, a ich codzienne problemy i rozterki są na nieporownywalnie niższym poziomie. Ludzie którzy mają miesięcznie dodatkowe wolne 3-4 tysiace do wydania, a przy aktualnych stopach 6-7k patrzą na świat przez różowe okulary i nie zastanawiają się czy coś kupić czy nie, czy coś jest drogie czy nie, czy stopy wzrosną. W skali roku jest to 36-48k, aktualnie 72-84k - przecież to są kwoty że można wyjechać całą rodziną na 2 tygodniowe wakacje i jeszcze co roku remontować mieszkanie.
Ja osobiscie nie mam szacunku do ludzi którzy nie mają hipoteki, bo dla mnie to ludzie bez pokry, bez wrażliwości, ludzie którzy mają w życiu z górki mimo że na to nie zapracowali.

Zaznaczam że nie przemawia przeze mnie zazdrość. Życze każdemu człowiekowi dobrze, ale widzę jak zachowują się ludzie bez hipoteki i wielu z nich jest odklejonych od realnego świata. Zachowują się tragicznie, są niedojrzali, nie mają pokory o której wspomniałem.

P.S. mój wpis nie dotyczy ludzi bez hipoteki ale ktorzy mają inne problemy życiowe jak np. Problemy zdrowotne, choroby w rodzinie czy najniższą krajową.

#nieruchomosci #kredyt #kredythipoteczny #kredyt2procent #finanse #rozowepaski #niebieskiepaski

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

całe szczęście jest BK2 i w skali roku będzie to 24k ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale tak, gdy odejdzie 2k(bk2) / 4k (zwykły) na kredyt to można ho ho. Stawiam, że w podobnym czasie dzieci się usamodzielniają (średnia długość kredytu niby 11 lat, ale przyjmijmy te 15), więc odchodzi nam kredyt i utrzymanie dzieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
no chyba, że dziecko idzie na studia i trzeba wynająć jakieś M itd. Ratunkiem jest mieszkanie blisko miasta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Nie masz szacunku do ludzi, którzy mają lepiej od Ciebie xD Gratuluje. Pamiętaj - to, że się biednie urodziłeś to nie Twoja wina. Ale, że się biednie ożeniłeś to już Twoja.
  • Odpowiedz
@GOHAN: można się biednie ożenić, ale to jest chyba bardziej trafne do kobiet. Jakby nie było decydując się na rodzinę 2+2 / 2+3 to kobieta spędza te 5 lat na macierzyńskim i później po powrocie nie ma miejsca i skille spadły. A jeśli decydowałeś się we wczesnym wieku to tych skilli nie ma w ogóle. Są jednak dysproporcje w zarobkach kobiet/mężczyzn i nikt nie powie mi że nie. No chyba,
  • Odpowiedz
Zaznaczam że nie przemawia przemawia przeze mnie zazdrość.

@mirko_anonim owszem, to typowo polacka zazdrość o to że ktoś ma lepiej od Ciebie więc z automatu zasługuje na pogardę xD

Zajmij się swoim życiem zamiast się użalać że ktoś dostał mieszkanie w spadku
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bez sensu mieć do nich pretensje - mieli się zrzec majątku, żeby innym zrobić dobrze? Pretensje można mieć o głupotę, czyli jeśli ktoś, kto osiadł na otrzymanej nieruchomości teraz się napina, jaki to jest zaradny, a tymczasem robi wypłatę taką samą jak znajomi lub niższą, tyle że nie ma założonego chomąta hipotecznego. Prawda jest taka, że dla większości ludzi spłata hipoteki za mieszkanie to największe życiowe wyzwanie finansowe i
  • Odpowiedz