@mirko_anonim: W takim przypadku będzie szczególnie trudno.
Jest kilka możliwości wypłaty środków z PPK. Jedną z nich jest wypłata bez podania przyczyny, skutkuje to pomniejszeniem części środków i koniecznością zapłaty podatku dochodowego od zysków kapitałowych. Środkami można wtedy dowolnie dysponować i użyć ich jako wkład własny
Istnieje również możliwość wypłaty tych środków na pokrycie wkładu własnego. Jest to wtedy rodzaj pożyczki
✨️ Autor wpisu (OP): @marcpol dziękuję za informację. To po co przepraszam bardzo jest możliwość dofinansowania wkładu w ppk, skoro w praktyce nie można tego zrobić.. Totalnie tego nie rozumiem... Sorki, że Cię pytam o sprawy nie do końca związane z bk2, ale gdzie mogę się dowiedzieć ile zostanie potrącone przy wypłacie bez podania powodu?
@mirko_anonim skontaktuj się ze swoim TFI, u mnie Allianz napisał, że jest opcja wypłaty po podpisaniu umowy kredytowej i jest opcja wypłaty na moje konto, lub konto zbywcy
Siemka mirki, czy ktoś wie jak mogę wypłacić środki z PPK na wkład własny? Złożyłem już wniosek o kredyt.
#bk2
#bezpiecznykredyt
#bezpiecznykredyt2procent
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Czy kupujesz na rynku pierwotnym czy na wtórnym?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
@mirko_anonim: W takim przypadku będzie szczególnie trudno.
Jest kilka możliwości wypłaty środków z PPK. Jedną z nich jest wypłata bez podania przyczyny, skutkuje to pomniejszeniem części środków i koniecznością zapłaty podatku dochodowego od zysków kapitałowych. Środkami można wtedy dowolnie dysponować i użyć ich jako wkład własny
Istnieje również możliwość wypłaty tych środków na pokrycie wkładu własnego. Jest to wtedy rodzaj pożyczki
───────────────
@mirko_anonim: Możliwość użycia środków z PPK jako wkład własny nie oznacza, że banki muszą to akceptować.
Informacje o wcześniejsze wypłacie znajdziesz tutaj https://www.mojeppk.pl/aktualnosci/Wczesniejsza-wyplata-srodkow-z-PPK---to-oczywiscie-mozliwe-.html