Wpis z mikrobloga

• 130
zy ta ścieżka którą podązam jest prawidłowa, żeby nie traci 3-4h na jakieś rozwiązania które nie mają sensu.

@mirko_anonim: na tym poleca programowanie xd Pytanie się wszystkiego danej osoby to tak jakbyś nic nie robił
  • Odpowiedz
W-------y trochę jestem na was programiści, zaczęliście budowac fałszywy obraz swojej pracy na różnych serwisach internetwoych albo materiałach na yt.

@mirko_anonim: no ale to ty się dałeś nabrać naciągaczom bootcampowym.

Trzeba z---------ć, nikt ci nie da 15-30k bez doświadczenia. Jak się nie podoba to zmień pracę czy branżę i tyle, świat się nie skończy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

Albo np. jak są weekendy to siedzę i się coś douczam kolejnego tematu, który jest używany w projeckie, a ja nie mam o nim bladego pojęcia.

No i jak wyobrażałeś sobie IT? xD Ludzie którzy zarabiają te 25+k to są pasjonaci którzy chcą to robić, robią właśne projekty i ciągle się doszkalają.
Chuop 26 lat odkrywa że dużej wypłaty nie dostaje się na ładne oczy xD
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: Dokładnie xD najwiecej to w projektach robia ludzie z 1-5 lat doswiadczenia. Potem ludzie dochodża do tego ze im wieksza stawka tym mniej pracy i wiecej radości z życia bo życie nie konczy sie na pracy. Człowiek przestawia się z myślenia o taskach w sklepie czy łazience na myslenie jaki sobie samochód kupic albo gdzie pojechac na wakace robiac jakiegoś taska
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Chyba za dużo się na oglądałeś reklam na fb i insta. Jeden kursik czy bootcamp i już 15k się oczekuje. Praca programisty jest ciężka zwłaszcza jak już się jest seniorem/expertem/leadem. Ja co miesiąc mam jakieś eskalacje od klientów gdzie ważą się losy milionowych kontraktów i za to jest ta kasa. Duzo stresu, nauki i pracy po godzinach. Bajeczki można sobie opowiadać jak to nie cudownie wygląda praca programisty ale
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jeśli ktoś powie Ci że 4,5 to mało to powiedz że jest p----------y. 4,5 to bardzo dużo i wystarczająco żeby się utrzymać w wielkim mieście. Za kilka lat i tak zdalnie będziesz pracował to chyba na te wyspy byś miał w------e i z rodziną tam gdzie żona pracuje. Wypas taka szansa od życia dostać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Po pierwsze nie będzie tak cały czas. Do 2 lat powinieneś ogarniać naprawdę sporo tematów i co raz mniej będzie Cię zaskakiwać.

Po drugie - to że przepracowujesz taski sam ma ten plus, że zapamiętasz więcej. Gdyby ktoś przyszedł i powiedział Ci co masz zrobić to nie jest to proces nauki bo nie będziesz wiedział w sumie dlaczego to rozwiązanie jest lepsze od czegoś innego.

Po 3 przestań p-------ć tylko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie wiem gdzie trafiłeś, ale generalnie junior powinien dostawać taski które go nie przerastają, nie wymagają podejmowania decyzji architektonicznych i raczej są niewymagające. Najlepiej jakbyś wyjaśnił konkretnie co np. Cię tak obciąża, ale brzmi jakbyś trafił do januszeksu który za cenę poniżej juniora kupił sobie regulara/seniora w swoim mniemaniu. Napisałeś natomiast tyle, że w sumie nic nie wiadomo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie dostaniesz po bootcampie i 5 miesiącach doświadczenia więcej, albo będzie cieżko. To że musisz cały czas coś analizować i douczać się po godzinach to norma. Pierwsze lata są najgorsze, ale później już z górki:)
  • Odpowiedz