Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pytanie do ekspertów z tagu #nieruchomosci czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy fakt, że PKO BP zleca operat mieszkania, oznacza, że w kwestii zdolności, scoringu raczej mogę być spokojny i powinna być pozytywna decyzja, oczywiście zakładając scenariusz, że z danym mieszkaniem jest wszystko ok? Pozwolę sobie zawołać @marcpol oraz @KromkaMistrz być może znacie odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pytanie #pytaniedoeksperta

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w jakiś sposób tak, PKO często daje odmowę na pierwszym etapie. Nie przesądza to jednak, że dostaniesz kredyt, ale szansa na pewno rośnie. PKO nie lubi przy tym singli na b2b, więc może być tu jakieś niewielkie ryzyko.
  • Odpowiedz
że w kwestii zdolności, scoringu raczej mogę być spokojny i powinna być pozytywna decyzja,

@mirko_anonim: Niestety, ale nie. W PKO BP inaczej niż w większości banków wycena jest realizowana po rejestracji wniosku i oznacza jedynie, że jest zdolność kredytowa w ujęciu ilościowym. Na dalszym etapie analizy może zostać obniżona kwota kredytu lub wydana decyzja negatywna. To oczywiście rzadkie przypadki, ale do czasu wydania decyzji ostatecznej nie można być pewnym przyznania
  • Odpowiedz
@marcpol: A jak wygląda taka sprawa obniżenia kwoty? Analityk na podstawie np słabego scoringu klienta daje propozycję przyznania kredytu ale powiedzmy wkład musi zostać podniesiony o kilka/kilkanaście procent? Bycie ich wieloletnim klientem bez złej historii u nich ma jakiś pozytywny wpływ na ich "wewnętrzny" scoring?
  • Odpowiedz
@niewiemjakiwybrac: Posiadanie konta w banku w którym wnioskujesz o kredyt co do zasady nie ma wpływu na jego przyznanie, czasami może wpłynąć na niższe oprocentowanie, co zwiększa dostępną kwotę kredytu (mBank obniża oprocentowanie w przypadku posiadania aktywnego konta od 6 miesięcy), a czasami może mieć wpływ negatywny - bank będzie posiadał dużo informacji na temat kredytobiorcy. PKO BP kiedyś chwaliło się, że posiada statystyki z których wynika, że klienci dokonujący
  • Odpowiedz