Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Nie stawiaj wszystkiego na jedną kartę, spokojnie. Ile wytrzymasz jeszcze w tej pracy? 5 lat spokojnie nawet w innych firmach czy już wtedy przewidujesz kryzys?
Jeśli dajesz sobie te 5 lat i piszesz ze masz jakies oszczędności to zastanów się czy nie zainteresować się nieruchomościami. Na samym wynajmie masz zwrot w okolicach 7-8% a do tego dochodzi wzrost wartości nieruchomości.
Policz czy wliczając Twoje oszczędności i zdolność kredytową nie
  • Odpowiedz
mam wrazenie, ze w IT jest straszny wyscig szczurow, ciagle czuje sie presje na nauke czegos nowego, a personalnie nie jestem jakims wielkim pasjonatem, wszedlem w IT z pragmatyzmu

@mirko_anonim: A ty myślisz że jak założysz firmę to co będziesz robił po godzinach? xD O ile w ogóle będziesz miał coś takiego jak czas po godzinach.
  • Odpowiedz
Nie mam konkretnego pomyslu na biznes, ale mysle, ze mam charakter i jakas wiedze pod to. Nastawilbym sie przez rok na szukanie jakiejs inspiracji i zaczal ja realizowac jako side hustle.

@mirko_anonim: No nie ziomek. Takie podejście to racze na 100% przepis na porażkę. W sensie nie wiesz co chcesz robić ale wiesz, że chcesz robić swoją firmę.
Generalnie jak już masz jakiś pomysł na startup i ten pomysł jest
  • Odpowiedz
- w IT jest pewien sufit zarobkow w PL. W mojej opinii jego wartosc oczekiwana dla seniora to jakies 30k netto B2B. Dobre pieniadze na zycie, ale nie kokosy i zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze przy ~20k te dodatkowe 10k duzo w zyciu nie zmieniaja. Oczywiscie beda odchyly, ale te najlepsze stawki to najczesciej kwestia farta, dopiero potem kontaktow i skilli (w ktorych wyrobienie trzeba wlozyc sporo czasu). Inb4 overemployment - no niby
  • Odpowiedz
@robertx: haha a potem ci się w----e taki jak w dzisiejszym "państwo w państwie" i powie, że jak mu inny lokal wynajmiesz na pół roku to się wyprowadzi, w przeciwnym wypadku jeszcze z rok posiedzi u ciebie, a już od roku nie płaci, albo matka z b0mbelkiem
  • Odpowiedz
Nie mam konkretnego pomyslu na biznes, ale mysle, ze mam charakter i jakas wiedze pod to. Nastawilbym sie przez rok na szukanie jakiejs inspiracji i zaczal ja realizowac jako side hustle

@mirko_anonim: z takim podejściem, to spuść całe oszczędności w kiblu, czy pozbądź się ich w inny głupi sposób. Zrobisz to szybciej, a efekt będzie taki sam.

Jak nie masz pomysłu na firmę i dopiero go szukasz, to nie rzucaj wszystkiego, szukaj
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Chyba zle mnie zrozumieliscie, nie zamierzalbym z buta pieprznac praca w IT, tu raczej chodzi o zmiane strategii. Poswiecic rok-dwa po pracy na szukanie jakiegos pomyslu, edukowanie sie w temacie kosztem nauki pod katem gonienia kroliczka w IT, w miedzyczasie normalnie majac kontrakt jak teraz.

Co do ciezkiej pracy przy wlasnej firmie jakakolwiek by ona nie byla, oczywiscie ze sobie zdaje sprawe. Nie boje sie duzo pracowac
  • Odpowiedz
lepiej pracować na swoim i mieć z tego cały zysk niż tyrać na etacie na szefa, który zarabia 10x więcej niż ci płaci.

@mirko_anonim: Mój ojciec po 30 latach januszowania z firmą i zatrudnianiu 3 osób dał sobie spokój i przeszedł na B2B z zagranicą robiąc dokładnie to samo co wcześniej, pensja mu nawet wzrosła a ilość stresu się zmniejszyła. Każdy musi sam sobie zweryfikować jak wygląda rzeczywistość, ale takie
  • Odpowiedz
wciąż lepiej zarabiać mniej tylko na siebie niż zarabiać więcej i zapychać kieszenie szefowi milionerowi

@mirko_anonim: Lepiej dla kogo? xD Na koniec życia nie ma punktów za moralne zwycięstwo, jeśli możesz mieć win-win poprzez spokojną i dobrze płatną robotę zamiast stresującej i gorzej płatnej to ją wybierasz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: keep in mind że jeśli chciałbyś robić jakiś startup it (produktem byłaby jakas apka, strona www) to szans na sukces masz jeszcze mniej. Ludzie używają kilku aplikacji na krzyż, stron jeszcze mniej. Mówił o tym kiedys tech (kek) lead na swoim kanale, przedstawiał badania. Musisz mieć produkt i pomysł na sprzedaż
  • Odpowiedz