Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy notariusz sprawdza od strony zadłużenia, nieścisłości prawnych w sprzedawanej nieruchomości? Wymaga czegokolwiek od sprzedającego żebym ja jako kupujący miał większą pewność? #prawo #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: standardowo do sprzedazy mieszkania z rynku wtornego wystarczy sam numer KW - nawet aktu nabycia nie potrzeba. Oraz jesli jest hipoteka, oswiadczenia banku o saldzie i zgodzie na wykreslenie. Jesli jest tam kwestia gruntu to jeszcze wypis z rejestru gruntow. Oraz swiadectwo charakterystyki energetycznej.
I wpisy w akcie sa weryfikowane

Zwyczajowo przyjelo sie ze ponadto do aktu dolacza sie:
- zaswiadczenie z UM o braku osob zameldowanych
- zaswiadczenie z administracji/wspolnoty o braku
  • Odpowiedz
Czy notariusz sprawdza od strony zadłużenia, nieścisłości prawnych w sprzedawanej nieruchomości? Wymaga czegokolwiek od sprzedającego żebym ja jako kupujący miał większą pewność? #prawo #nieruchomosci

@mirko_anonim: Obowiązkiem notariusza jest udzielenie wszelkich niezbędnych wyjaśnień dotyczących czynności notarialnej. W akcie notarialnym znajdą się też informacje o stanie prawnym nieruchomości, ich źródłem jest zwykle dokumentacja, ale istnieje możliwość, aby pochodziły od oświadczeń strony sprzedającej.
  • Odpowiedz
@marcpol: a co jeśli notariusz wykryje jakieś nieprawidłowości już po podpisaniu umowy przedwstępnej i kupujący zechce się wycofać? Co z zadatkiem? Jutro mam podpisanie umowy przedwstępnej a nie wiem jak sprawdzić czy nieruchomość nie jest zadłużona (nie mam numeru kw) i czy do mieszkania przynależy ogródek
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: Notariusz weryfikuje dokumentację przed podpisaniem umowy przedwstępnej. Jeśli chcesz zrobić to również samodzielnie to poproś stronę sprzedającą o numer księgi. W tym przypadku należy sprawdzić co najmniej KW i podstawę nabycia.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Notariusz to nie radca prawny. Notariusz przedstawia stan faktyczny. Jak nie jesteś pewny co tam jest w tych księgach i o co chodzi to zadaj takie pytania:

1. Czy mieszkanie będzie tylko moje po zakupie?
2. Czy są jakieś obciążenia i roszczenia obecnie?
3. Czy muszę coś jeszcze formalnie wykonać, żeby mieszkanie było moje?
  • Odpowiedz