Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: jest w tym wiele racji. Osoby dużo p--------e o AI i o tym jak to rzekomo zaraz wszystkich wykosi (poza nimi oczywiście) chyba nigdy w korpo nie pracowały. Na średnim szczeblu opór przed wszelkimi usprawnieniami bywa bardzo duży. Wiele firm nie korzysta, albo robi to bardzo nieefektywnie, z rozwiązań dostępnych od dawna, a gdzie tu AI. To może zadziałać u Muska, który trzyma towarzystwo za wszarz i nie boi
  • Odpowiedz
Większość korpo blokuje skryptowanie, większość managerów zapiera się rękami przed VBA w excelu, a Wy już chcecie zastępować pracowników AI. Powodzenia. Kolejne zawody przyszłości wymyślacie XD

no patrz, a w mojej bylej firmie juz w 2019 robot co przerzucal "wirtualne papiery" miedzy excelami i programami ksiegowymi spiete z poczta - zlikwidowal 4 osobowy zespol.

Widac jedni boja sie automatyzacji jak ognia, a drudzy nie... ciekawa ktora firma wygra na rynku, a ktora
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Możliwe też że po prostu będzie się dużo więcej i szybciej robiło. Coś co zajmowało wcześniej miesiąc teraz zajmie tydzień - tylko pewnie zawód “promptera” będą wykonywać Hindusi za miskę curry, a nie korpo polaczek za 15k.
  • Odpowiedz
+1

@mirko_anonim: Kiedyś postanowiłem poduczyć żonę VBA, aby mogła porobić coś bardziej kreatywnego w swoim korpo i zautomatyzować małpią robotę excel-sap. Bez większych problemów udało się zautomatyzować połowę roboty ponad dwudziesto-osobowego zespołu, ale opór aby to wdrożyć, ze strony góry, był tak duży, że przeszły tylko jakieś drobiazgi ściągające max 2h roboty tygodniowo z kilku osób.

Już widzę jak teraz zwalniają tych klepaczy, żeby się uzależnić od kaprysów zewnętrznej firmy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 2
✨️ Autor wpisu (OP): @dell855

Takie usprawnienia przechodzą w januszeksach, gdzie szef szuka oszczędności na każdym kroku, a nie w korpo gdzie organizowane są szkolenia z oddychania, a raz w miesiącu występuje jakaś gwiazda, która opowiada o diversity. Podróże służbowe są samolotami do 5* hoteli, a u janusza swoim autem w dwuosobowym pokoju.

Jak pracowałem w januszeksie to OCR mieliśmy w 2013/2014 roku, i makra. Firma już dawno nie istnieje, ale wszystko
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @BurzaGrzybStrusJaja

Skoro tak fajnie outsourcowac do Indii, to dlaczego moderacja wykopu nie jest hinduska? Pracowali by za darmo z translatorem.

Nigdy chyba nie pracowałeś z Indiami, to było modne 10-15 lat temu. Już od dawna wszystko jest ściągane z Indii. Nie wiem jakie korpo w 2023 planuje przenosić swoje procesy i zespoły na Indie XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zgadzam się. Jednak Hindusi z mózgiem od AI będą dużo tansza i tylko troche gorsza opcją niż Polacy z mózgiem AI. AI pozwoli im przełamać barierę bycia kompletnymi bezmózgami.
Zgadzam się ze Hindusi kiedy mają sami pracować to tworzą ujemne value dla firmy, ale tu dochodzi czynnik AI i bycie prompterem pewnie będzie miało dużo mniejszy poziom wejścia (coś jak tester manualny). Ci ludzie będą mogli zastąpić osoby które
  • Odpowiedz