Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Co się zadziało z r/europe? W 2015/16 strasznie ciągneli w lewo, ciężko dyskutowało się o polityce. Wszystko przesycone emocjami i frazesami do granic.
A ostatnio zacząłem sobie przeglądać tego suba znowu i jakoś tak z sensem ludzie tam potrafią pisać.
Przykładowo : teraz r/europe ma nastawienie do "uchodźców" jak my w 2015. Przy aferach na linii Polska - Izrael z Holocaustem w tle,
lwia część użytkowników staje po naszej stronie, dziwiąc się oskarżeniom. Przy strajku przewoźników nie rzucali się bezrefleksyjnie za Ukrainę, a przyznali nam rację. W tematy ekologiczne się nie zgłębiałem, natomiast też mam wrażenie, że jest tam dosyć zdroworozsądkowe podejście "pewne kroki trzeba podjąć, ale chociażbyśmy się zesrali to nie nadrobimy za Indiami i Chinami".

Nie chcę mówić, że z lewo przeszli w prawo, bo to nie o to chodzi, sub daje raczej centrowo-liberalny vibe, ale nie boi się podnosić pewnych tematów.
I są też rzeczy z którymi się nie zgadzam - sure. Ale dyskusje wydają się bardziej realne, mniej cukierkowo-ideowe niż te parę lat temu. Kto próbował
w 2015 z nimi dyskutować o uchodźcach, ten się w cyrku nie śmieje, a teraz na hasło "deportacja" lecą upvote aż miło.

#reddit #polityka

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo takie są trendy na świecie, a Polska zgodnie z tradycją pod prąd. Ludzie odchodzą od lewicy/socjaldemokracji w prawo.
  • Odpowiedz